— Jeg har ikke en gang hatt en lunsj med Christian Borch. Han er en kjent mann, vi hilser vel når vi treffes. Men jeg har altså aldri hatt en lunsj med ham, og jeg har aldri ment eller sagt det han påstår jeg har sagt.

— Jeg liker ikke å bli misbrukt på denne måten, og synes det er ganske fantastisk at en av landets mest respekterte journalister kan si sånt på et offentlig møte, sier en opprørt Åslaug Haga til Fædrelandsvennen.

Oppsiktsvekkende

Det var på et debattmøte om kommunikasjon på puben På Hjørnet fredag, at Borch, en av NRKs profilerte medarbeidere, avslørte oppsiktsvekkende opplysninger om hvordan den tidligere Sp-leder Åslaug Haga så på den aktuelle politiske situasjon i landet og regjeringens fremtid:

— Jeg spiste nylig lunsj med Åslaug Haga. Hun sa at hvis hun hadde vært Sp-leder i dag, ville hun brutt ut av regjeringen og søkt et mulig borgerlig samarbeid, sa Borch

Hans uttalelse kom i forlengelsen av et resonnement om at Erna Solberg, ifølge Borch, leder et mer prinsipielt, og mindre markedsøkonomisk, moderat Høyre. Flere av de cirka 50 publikummerne i salen, mange journalister, hevet kraftig på øyenbrynene da "gigant-nyheten" ble presentert.

Beklager

Konfrontert med Hagas kritikk, sier nå Borch dette til Fædrelandsvennen.

— Jeg har blandet sammen flere uttalelser, og lagt det frem som at Haga sa det. Flere har reagert, og jeg har i ettertid forstått at jeg må ha sagt noe jeg ikke kan stå inne for - og som er uriktig, sier Borch.

Han sier han aldri mente å feilinformere. Han skylder på en debatt som kom ut av fokus og det han mener var en meget uryddig debattleder for at det gikk galt.

Ifølge Borch mente han å si at han og Haga traff hverandre tilfeldig på en Rotary-lunsj med mange til stede. Han sier han i dag kun husker dette vagt, og at de egentlig snakket kort sammen om at begge hadde utgitt bøker. I den forbindelse mener han at han tok opp den nye imagen og mer prinsipielle politikken til Erna Solberg.

— Haga bemerket at hun også hadde lagt merke til dette. Det var alt. Hun sa ikke noe om regjering og regjeringssamarbeid. Det var andre som sa det, senere. Dessverre kom jeg til å blande sammen, slik at publikum har fått inntrykk av at Haga hadde sagt dette. Jeg beklager dette.

Alvorlig

Åslaug Haga godtar unnskyldningen, men sier det er alvorlig at så grove påstander serveres om henne på offentlige møter.

— Tenk hvor stor sak det hadde blitt hvis det var en politiker som hadde snakket usant om hvem vedkommende spiste lunsj med og hva som ble uttalt. Maktpersoner i pressen må også ta ansvar, sier Haga. Hun er fornøyd med at Borch har presisert og beklaget.