MANDAL: – Vi føler oss slukt og ført bak lyset. Før jul ble vi lovet at tilbudet ikke skulle legges ned. Nå spøker det for oss igjen, sier Ole (45).

Han er en av ni brukere av dagtilbudet «Inn på tunet» på Damman heste— og eselgård på Rugland i Mandal. Tilbudet ble etablert for ni år siden, og er et dagtilbud for mennesker med psykiske lidelser. Neste torsdag skal bystyret vedta mandalsbudsjettet for 2012, og i budsjettforslaget fra den borgerlige siden er tilbudet fjernet.

Isolerer seg

Arnt Joakim Sommerseth (35) er fast bruker av «Inn på tunet». Han er også rystet over at tilbudet står i fare.

– Her gjør vi det vi har lyst til, og vi har et fellesskap. Hvis tilbudet legges ned frykter jeg at vi isolerer oss, og da blir det i alle fall vanskelig. Vi er blant de svakeste i samfunnet, sier Sommerseth.

Det nikkes rundt bordet. En alvorstynget gjeng frykter konsekvensene av at dagtilbudet deres gjennom flere år kan bli nedlagt. Allerede er tilbudet redusert fra fem dager i uken, til tre dager i uken. «Inn på tunet» har 15 plasser, og noen av brukerne har bare plass en eller to dager i uken. Kirsa Frandsen Holte og Roy Even Holte har drevet stedet siden oppstarten.

POSITIVT: - Tilbudet er veldig positivt, og gården, menneskene, dyrene og arbeidet her er medisin for oss, sier Arnt Joakim Sommerseth (35) og Siri (42). Foto: Hanne Christine Borø

– Flere av brukerne skulle gjerne sett at de kunne komme hit flere dager i uken, men vi har ikke kapasitet til mer. Vi har også venteliste. Hit kommer mennesker med vonde historier, vi har personer med psykiske lidelser og tidligere rusmisbrukere. Felles for dem er at de trenger et trygt sted å komme til. Vi har flere tilfeller av at folk kommer seg videre i livet etter å ha vært hos oss. Det er trist om dette arbeidet stanses nå, mener Kirsa Frandsen Holte.

Her arbeider vi med dyrene, med jorden, vi mekker og skrur, vi kløyver ved eller vi hjelper til med maten. Vi gjør det vi har lyst til, og hjelper til der vi kan. Det er meningsfylt

Sommerseth supplerer:

– Vi vil gjerne jobbe det vi klarer, og flere av oss har forsøkt vanlige jobber uten å lykkes. Her arbeider vi med dyrene, med jorden, vi mekker og skrur, vi kløyver ved eller vi hjelper til med maten. Vi gjør det vi har lyst til, og hjelper til der vi kan. Det er meningsfylt, sier han.

En annen sier:

– Når jeg arbeider her, føler jeg på mange måter at trygden er mer fortjent.

Vil vurdere saken

Gruppeleder i Mandal Høyre, Sven Seljom, sier han forstår brukernes reaksjoner.

– Når vi nå må kutte vil det går ut over noen, og i det reviderte budsjettet er «Inn på tunet» tatt ut. Vi er usikre på om tilbudet drives på en god nok måte, og kommer til å be administrasjonen om å utrede tilbudet på nytt for å se på om det eventuelt kan drives i en annen form, sier Seljom som legger til at Høyre, Frp, Senterpartiet og uavhengige Bodil Ruud står bak budsjettforslaget.

– Det betyr at vi har flertall, og det vil overraske meg stort om vi ikke får det gjennom i bystyret neste torsdag. Det viktigste nå er å få kontroll på økonomien i Mandal, og vi mener vi i all vesentlighet har klart å skåne de svakeste, sier Seljom.

Gruppeleder i Senterpartiet, Siril Follerås Engedal, sier at de i utgangspunktet stiller seg bak budsjettforslaget, men at de vil se på den aktuelle saken en gang til etter å ha hatt en samtale med fylkesleder i Senterpartiet, Thor Jørgen Tjørhom.

«Inn på tunet» er et viktig og verdifullt tilbud i Mandal, og jeg innser at vi må ta en ny runde på akkurat denne saken i gruppen

– «Inn på tunet» er et viktig og verdifullt tilbud i Mandal, og jeg innser at vi må ta en ny runde på akkurat denne saken i gruppen. Jeg kan ikke love noe, men vi vil se på saken en gang til, sier Engedal.

Ber lokallaget ta en ny runde

— Jeg kan ikke instruere bystyrerepresentanten, men jeg har bedt Mandal Senterparti om å ta en ny runde på saken. "Inn på tunet" er omhandlet i Senterpartiets partiprogram, og det høres ut som om senterpartipolitikk blir brukt som salderingspost i mandalsbudsjettet, sier fylkesleder i Vest-Agder Senterparti, Thor Jørgen Tjørhom .

Han fremholder at det i det hele tatt er veldig spesielt at Mandal fortsatt ikke har budsjettet for 2012 klart, dernest at det er dumt dersom Senterpartiet lokalt går inn for å legge ned et tiltak de flagger høyt på nasjonalt plan.