BYKLE: Haugen har ikke ligget på latsiden etter at skuddpremien for rev ble økt fra 150 til 500 kroner etter nyttår.

— Jeg har skutt 14, men har kun fått skuddpremie for 13. Det var en rev jeg felte i tre-tida på natta, men da jeg kom tilbake var det noen som hadde stukket av med skrotten, sier Haugen til Fædrelandsvennen.

Samtlige er skutt på gluggjakt, med bruk av åte.

— Hva har du brukt som åte?

— Haha. Det er det alle vil vite. Men det er noe spesielt som jeg ikke vil røpe. Det var far min som fortalte meg om det. Men det er hemmelig, ferdig med det!

- Målet er 20 etter jul

Ifølge Setesdølen, som først omtalte saken, skjøt revejegeren de fire siste revene i forrige uke.

— Målet er 20 etter jul. Det skal jeg nok klare. Her om natta så jeg sju stykker, men fikk bare tatt tre av dem. Det er nok av rev her oppe, sier Haugen.

Han forteller at åtte av revene ble skutt ved søppeldynga. Andre har han felt i nærheten av Hovden sentrum.

Skrottene kommer han nå til å selge til dem som er interessert. Og de finnes det flere av, ifølge Haugen.

— Noen av dem selger jeg som skinn, mens andre går til utstopping. Det har kommet inn noen bestillinger, så jeg skal nok bli kvitt dem, sier Haugen.

Økt aktivitet

Viltforvaltet Tor Punsvik hos Fylkesmannen i Vest-Agder forteller at jakten på rev er blitt mer intensiv den siste tiden.

— Norges jeger- og fiskerforbund har kjørt en kampanje for å øke jaktaktiviteten. Det er nå mange unge jegere som har blitt aktive med revejakt, sier Punsvik.

På Sørlandet jaktes det hovedsakelig med åte, men det er også en ikke ubetydelig andel jakt som skjer ved bruk av feller.

— En tredjedel av reven på Sørlandet tas på feller. For å benytte disse må man ha tillatelse fra kommunen. De siste årene har det vært mye diskusjonen rundt revejakt med slagfeller, så det er mulig at bruken vil bli forbudt når de nye forskriftene for jakt- og fangstutøvelse kommer om ikke så lenge, sier Punsvik.

Ettertraktet skinn

Under åtejakta brukes viltkjøtt som åte. Punsvik opplyser at det også kan brukes kjøtt fra tamdyr, men ikke uten tillatelse.

På grunn av økt menneskelig aktivitet har revebestanden økt betydelig de siste 100 årene. Mange rever livnærer seg fra avfall fra søppelplasser.

— I viltstellet er det for de fleste et mål å holde revebestanden nede. Det er ingen enkelt predator som betyr mer for bestanden av fugl, hare og andre dyr. Revene er også et problem for bufeholdet, ettersom den tar en betydelig andel lam tidlig i beitesesongen, sier Punsvik.

Mange jakter også rev på grunn av det ettertraktede skinnet.

— Rødreven har et utmerket skinn og mange vil heller ha skinn fra ville dyr enn de som har stått i bur, forteller Punsvik.