KRISTIANSAND: — Denne praksisen tror jeg vi skal se nærmere på, sier organisasjonsdirektør i Kristiansand kommune, Kristin Tofte Andresen.

Ryddig

I en rekke år har en gruppe fra Kristiansand reist til vennskapsbyen Münster i Tyskland for å delta på messen "Frühling - Blumen - Freizeit". I forkant av årets deltakelse tok ordførerens kontor kontakt med rederiet Color Line for å høre om selskapet kunne bidra med noe reklamemateriell. I tillegg bad kommunen også om premier som skulle deles ut i forbindelse med en quiz på messen i Tyskland.

— Det er alltid viktig for kommunen å tenke på rollen sin. Det er veldig viktig at vi opptrer ryddig utad, sier Andresen.

Sponse?

ORDVEKSLING: Kristin Tofte Andresen, organisasjonsdirektør i Kristiansand kommune, i samtale med ordfører Arvid Grundekjøn under gårsdagens bystyremøte. Foto: Kjartan Bjelland

Mot slutten av mailen til Color Line ber ordførerens kontor rederiet om bidrag til turen for de frivillige som skulle representere Kristiansand på messen i Münster. I mailen står det: "Det er helt topp om dere kan sponse deres billett med båten, men hvis ikke betaler kommunen for den eller for deler av den."— Jeg mener at når noen er på reisefot på vegne av kommunen, så er det kommunen som skal betale reiseutgiftene. Det fremgår av våre etiske retningslinjer. Når det er sagt vil jeg si at dette i utgangspunktet er et godt initiativ fra noen ildsjeler som representerer Kristiansand på en flott måte, men det er nok ikke kommunens oppgave å sørge for sponsing av turer som dette, sier Andresen.

Ost

I tillegg til Color Line er en rekke bedrifter kontaktet med spørsmål om de kunne tenke seg å bidra med premier til quizen som ble arrangert i Münster. Størrelsen på gavene bedriftene har bidratt med varierer.

Hamresanden Resort og Trysnes marina har bidratt med gratis opphold som premier. Tine Meierier og CB er blant de som har bidratt med næringslivsprodukter.

— Vi fikk en mail med spørsmål om vi kunne bidra med noe til denne messen. Etter hva jeg husker var det snakk om at vi bidro med noe ost, sier Hans Tore Sandsdalen i Tine Meierier Sør.

Andres ansvar

Organisasjonsdirektøren mener mye kan tyde på at slike gaver bør samles inn gjennom andre kanaler enn kommunen i fremtiden.

— Dette er en messe vi har deltatt på i mange år. Det har vært en tradisjon at enkelte fra næringslivet har bidratt. De har også fått god reklame. Jeg synes ikke det er problematisk at det samles inn premier til denne messen, men mener kanskje at andre enn kommunen bør stå for innsamlingen. Handelsstanden eller Kvadraturforeningen kunne kanskje invitere bredt, slik at alle som ønsker det kan bidra med premier til denne messen, sier Andresen.

Ordføreren: - Skal gjøre det på rett måte

Ordfører Arvid Grundekjøn skjønte først at standen til Kristiansand var sponset da han selv kom til Münster. Ordførerens reise ble betalt av kommunen.

– La meg si det slik. Dette er i utgangspunktet et innmari positivt initiativ som kommer fra entusiaster. De har gjort dette i flere år og representerer Kristiansand på en flott måte, sier Grundekjøn.

– Hva tenker du om at det er gått ut brev fra ordførerens kontor med spørsmål om sponsing av tur og premier?

– Hvis dette er en sammenblanding av hva som er kommunens oppgave og hva som ikke er det, skal vi sørge for å gjøre det helt korrekt i fremtiden, seir Grundekjøn.

Han kommer til å be administrasjonen se på hvordan kommunen skal opptre i slike saker. Og legger til:

– I min verden finnes det bagateller som er for små, sier Grundekjøn.

– Er dette en av dem?

– Nei, jeg sier det bare på et helt generelt grunnlag. Jeg kommer til å be om å få en juridisk vurdering av dette, og den skal vi forholde oss til, sier ordføreren.