KRISTIANSAND: Det er prosjektleder Einar Haarberg i Norges veteranforbund for Internasjonale operasjoner (NVIO) avdeling Kristiansand som søker Kristiansand kommune og Fylkeskommunen om tillatelse og penger.

I fjor søkte foreningen, men fikk avslag fra kulturstyret i Kristiansand 19. april. Nå har foreningen jobbet videre med saken og fremmer en ny søknad.

Haarberg skriver:

"Kristiansand kommune, eller Vest-Agder fylke, har per i dag intet monument som symboliserer norske soldaters innsats i ulike konfliktområder etter 2. verdenskrig. Muligheten for å markere og hedre deres innsats, på en tilfredsstillende måte, er derfor begrenset. Spesielt merkes dette 8. mai (Forsvarets veterandag), 24. oktober (FN-dagen) og første søndag i november (Forsvarets minnedag)."

Foreningen har allerede tegningene til monumentet klare, og har innhentet anbud som viser at det vil koste rundt 90.000 kroner pluss moms fraktet til Kristiansand. Av den summen vil veteranene spytte i 70.000 kroner, og søker det offentlige om de resterende pluss å dekke omkostninger ved en avdukingsseremoni.

Veteranene har vurdert tre alternative plasseringer. De mener Tresse er det beste fordi det er lett tilgjengelig og vil bli synlig for folk. Alternativene er Lasaretthøyden på Odderøya og Arkivet, men ingen av dem er anbefalt.

— For NVIO er det to sentrale begreper som har vært førende for valg av sted: ”Synlighet og tilgjengelighet”. Dette er for øvrig helt i tråd med det som er fremkommet fra regjeringshold vedrørende monument(er) etter 22. juli -saken, skriver Haarberg.

Han tilbyr mannskaper til å bidra med generell forskjønning av området rundt monumentet, og foreningen tilbyr også å ta ansvaret for vedlikehold av monumentet og områdene rundt.