PLANTET SALAT: I går startet salatbøndene fra Lier å plante i Grimstad. Foto: Helge Corneliussen
HEKTISK: Det ble noen timer ekstraarbeid for salatbøndene lørdag, men de kom i mål og salatene overlevde natta godt pakket inn. Foto: Helge Corneliussen
FØRST: Her på Frivoll ble de første salatplantene på Agder satt i jorden lørdag. Foto: Helge Corneliussen

GRIMSTAD: Og med snø, is og kuldegrader rundt åkrene, måtte det nesten være isbergsalat som gikk i jorda.

– I går var det full rulle på jordet vårt i Grimstad. Vi satte 60.000 isbergsalater i jorda, sier Anders Hørthe.

Han har ikke hørt om andre enn bønder fra Rogaland som har startet salatsesongen. Salatbonden fra selskapet Norske Salater, som egentlig holder til i Lier, var i går på Frivoll i Grimstad. Det gledet han at våren endelig er i anmarsj.

– Vi bruker en tunnellplast som lager et lite veksthus. Det beskytter mot frosten og fungerer som isolasjon mot den klare himmelen, sier han.

Overlevde nattefrosten

Det var kaldt i natt, og de neste nettene vil gradestokken krype enda lenger nedover. Det bekymrer ikke Hørthe.

– Dukene og plasten varmer godt, og plantene har fått vann. Da klarer de seg, sier han.

20. mai håper han å kunne høste isbergsalatene.

– Vi håper alltid å kunne høste før 17. mai, men de må nok ha nærmere 45 dager på seg. Alt avhenger av temperaturen, sier salatbonden.

Glad for vår

Å sette salatene i bakken er det ultimate vårtegn for Hørthe.

– Endelig er vi i gang. Nå har vi begynt litt, neste helg begynner det skikkelig. Det var kun i Grimstad det ikke var tele i jorda, sier han.

Planen er å få 400.000 salatplanter i bakken i Grimstad i løpet av sesongen. Selskapet han driver sammen med tre andre Lier-bønder, Norske Salater, har ambisjoner om å høste 4,5 millioner salater i løpet av året.