LILLESAND: – Dette opplever jeg bare en gang i livet, sa Roy Erik Moen (19) mens han satt på en elefantrygg på Sri Lanka i begynnelsen av april. Han er elev ved tilrettelagt— linjen på Møglestu videregående skole og var spesielt utvalgt til å åpne en ny avdeling for utviklingshemmede elever på Uyanvatta School.

Sør-hjelper-Sør og Aker Sollution har tidligere finansiert hvert sitt bygg, og gjennom «Gi en dag-aksjonen» og diverse andre innsamlingstiltak har Møglestu nå åpnet en tredje avdeling.

Tåredryppende seremoni

– Vi ønsker å få funksjonshemmede inn i skolen på Sri Lanka. Med Roy Erik som representant beviser han at funksjonshemmede også er ressurspersoner og kan gå på skole, sier rektor Dag Gulbrandsen.

Han forteller entusiastisk om en høytidelig åpningsseremoni hvor gjengen fra Lillesand ble møtt av fem hundre elever, lærere og foreldre. Norske flagg vaiet i sval vind mens de sang både den norske og den singalesiske nasjonalsangen. – Det var en veldig sterk og rørende opplevelse, sier Gulbrandsen.

Med badeballer og blyanter i kofferten

I en uke var Roy Erik Moen, Dag Gulbrandsen og resten av reisefølget på den asiatiske øya. Reisen var hovedsakelig finansiert av en solidaritetspris som tilrettelagt- linja har fått av Skolefrontenes Fond, og de innsamlede midlene gikk derfor i sin helhet til skoleprosjektet.

Roy Erik synes det var gøy å besøke avdelingen som Møglestu har samlet inn penger til. Han fikk kontakt med singalesiske barn og kommuniserte med dem på engelsk.

– I kofferten hadde vi badeballer og skrivesaker som vi ga til skolen. Barna ble glade da vi delte ut sukker, bananer og penner, sier han.

I tillegg til å klippe snoren på åpningsdagen, fikk Roy Erik oppleve mye spennende. Noen av høydepunktene var å se skilpadder, aper, øgler og over femti elefanter som løp i flokk mot elva for å bade.

– Elefantene er det jeg kommer til å huske aller best, sier han.