AGDER: Nå i vinter gjør miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og hans stab klar regjeringens forvaltningsplan for Nordsjøen og Skagerrak. Spørsmålet er om miljøfaginstansene som ber om store, vernede sone i havet denne gangen blir hørt, eller om oljeindustrien får åpnet nye områder uten for mange begrensninger.

Den klassiske konflikten mellom fiskeriinteresser og miljøorganisasjoner på den ene siden, og oljeindustrien på den andre siden, mangler imidlertid en dimensjon denne gangen. De mest berørte kommunene har unnlatt å delta i prosessen.

Fædrelandsvennen har gått gjennom alle høringsbrevene til forvaltningsplanen. Av kommuner er det kun Fredrikstad og Bamble som har skrevet innspill i prosessen.

Ingen kommuner på Sørlandet har hatt noe melde.

Ber om buffersone

BEGRENSNINGER: Klima- og forurensingsdirektoratet går inn for store oljefrie soner i Skagerrak.

Oljeutvinning i Skagerrak har vært på dagsorden flere ganger tidligere. Områder har blitt åpnet, og det har blitt boret to "tørre" brønner.Den faglige utredningen for forvaltningsplanen for Nordsjøen og Skagerrak, som ble lagt fram i mai i år, identifiserte 12 spesielt verdifulle områder i Nordsjøen og Skagerrak. Det ble pekt på at kystområdene ligger nær områdene som er aktuelle for utvinning, og derfor er sårbare for ulykker. Klima— og forurensingsdirektoratet (Klif) peker på flere områder som huser viktige kolonier av sjøfugl og sjøpattedyr.

Klif ber om at det opprettes en petroleumsfri sone langs kysten, ut til 25 kilometer fra grunnlinjen. Innenfor denne sonen bør det ikke settes i gang ny petroleumsvirksomhet, mener direktoratet.

Oljeindustrien er uenig i dette og vil ha færrest mulig restriksjoner.

Lang prosess

I høringsbrevet fra Oljeindustriens Landsforening (OLF) trekkes funnet av Johan Sverdrup-feltet fram som eksempel på at områder som tidligere ikke ble ansett som geologisk interessante også kan inneholde olje. "Ingen områder på norsk sokkel, inkludert Skagerrak, bør derfor avskrives som uinteressante leteområder," skriver organisasjonen.

Arbeidet med forvaltningsplanen har pågått i to år, og det ble lagt godt til rette for å hente inn uttalelser fra alle som hadde noe å melde. Kommunene fikk brev fra både Klif og fra Miljøverndepartementet, og det ble holdt en egen innspillskonferanse i Haugesund sist sommer.

Fristen for å uttale seg var 15. september.

Parti, ikke kommune

Hvorfor har ikke kommunene uttalt seg?

— Som ordfører i Grimstad er jeg ikke informert om at vi har hatt forvaltningsplanen på høring. Det hender vi overser saker, men dette vet jeg ikke noe om, sier Hans Anthonsen (V) når Fædrelandsvennen spør.

Han lover å sjekke saken nærmere.

— Som politiker i Venstre er dette en sak som engasjerer meg. På årsmøtet i Agder Venstre nylig, vedtok vi en sterk og klar uttalelse som ber om varig vern av Skagerrak og Lofoten. Skagerrak er vårt Lofoten, med unike fiskeriressurser og umistelige naturverdier.

Sa ingenting

— Jeg mener vi hadde saken oppe, sier Åse R. Severinsen (H), ordfører i Søgne.

Hun henviser til teknisk sjef Dag Arntsen for en kopi av uttalelsen.

Men Dag Arntsen kan bare bekrefte at kommunens plan- og miljøutvalg har diskutert saken på et møte i august. Man vedtok aldri å sende noen uttalelse.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) i Kristiansand hadde ikke tid til å svare på spørsmål om denne saken.

— Du har vel synspunkter på dette? Hvorfor har ikke Kristiansand kommune uttalt seg?

— Vi får komme tilbake til det til uka, sier Grundekjøn.

Utenfor

I Lillesand valgte man også å ikke gi noen uttalelse.

Ordfører Arne Thomassen (H) overlater til teknisk sjef Gunnar Lindås å svare.

— Det skyldes nok at forvaltningsplanen dekker områdene utenfor grunnlinjen i norsk økonomisk sone. Tema er miljøtilstand og miljøpåvirkning, havområdets betydning for næringer, verdiskaping og samfunn, aktivitetsnivå, arealbruk og miljørisiko, skriver Lindås i en e-post.

RichardIvar Buch(H) er ordfører i Farsund.

— Jeg kjenner ikke til denne forvaltningsplanen og har ingen kommentar. Jeg må spørre administrasjonen min om dette, sier han.

Holmelid overrasket

Alf Holmelid, stortingsrepresentant for SV, har engasjert seg mot å åpne Skagerrak for oljeindustrien. SV drøfter saken i prosessen med sitt arbeidsprogram nå, men har i mange år hatt et klart standpunkt for vern av Skagerrak.

— Dette er veldig viktige og sårbare strandområder langs sørlandskysten. Det er kort til land hvis det går galt. Situasjonen ligner veldig på nordområdene, med den forskjellen at havområdene i Skagerrak er enda mer brukt til friluftsliv. det er mye trafikk på sjøen her, og det kan fort oppstå konflikter mellom interessene, sier han.

— Hva synes du om at kommunene på Sørlandet ikke har uttalt seg i prosessen med forvaltningsplanen?

— Det overrasker meg. Vi i SV har jo spilt inn våre synspunkter gjennom Storting og regjering. Men kommunene er jo aktører som kan spille en egen rolle om de vil.

Gitmark: - Viktig å bli hørt

— Dette er en utrolig viktig sak for landsdelen. Jeg er overrasket over at kommunene ikke har brukt muligheten sin til å bli hørt. Det er viktig å bli hørt i slike saker. Når det er sagt, så er det jo ingen som tvinger dem, sier stortingsrepresentant Peter Gitmark (H).

Selv er Gitmark tilhenger av å åpne Skagerrak for oljeleting, og på sikt for utvinning av olje og gass.

— Norge har verdens strengeste miljøkrav, og det er jeg for. Jeg mener vi skal stille krav til null utslipp til sjø. Men hvis det er mulig å få til, ønsker jeg ingen eller få geografiske begrensninger i hvor oljevirksomheten skal foregå, sier Peter Gitmark.