KRISTIANSAND: — Jeg har ikke tro på mobbekampanjer, for de tar slutt en gang. Arbeidet mot mobbing handler om å skape en god og varig kultur, som sitter i ryggmargen, sier rektor ved Fiskå ungdomsskole, Oddvar Vik.

Lørdag skrev Fædrelandsvennen om det steinharde elevmiljøet på Vågsbygd-skolen på midten av 1990-tallet, der mobbing, trakassering og fysisk vold var en del av virkeligheten for mange.

Men dagens elever vil ikke kjenne seg igjen i den beskrivelsen. Ifølge rektoren hadde skolen vedtak på fem mobbesaker i fjor, og kun ett så langt i år. I dag er Fiskå en av de mest populære skolene i Vågsbygd, med ventelister for å starte på 8. trinn til høsten.

Så hva har skjedd?

— Vi har snudd en dårlig kultur over tid. Vi har nå en innarbeidet kultur hvor elevene selv kan påvirke sin egen skolehverdag og sitt eget læringsmiljø, sier Oddvar Vik.

ELEVENE TAR ANSVAR: Leder av antimobbe-komiteen Helene Omland og elevrådsleder Martine Lien (t.v.) forteller at elevene ved skolen underviser hverandre i arbeidet mot mobbing. Rektor Oddvar Vik mener at skolen motvirker mobbing best ved å la elevene selv gjøre jobben. Foto: Reidar Kollstad

Syv års arbeid

For sju år siden startet Venstre-politiker Dag Vige som elevombud, og skoleledelsen bestemte seg samtidig for å dra i gang et nytt prosjekt ved skolen, kalt «Vi bryr oss».

— Tidligere hadde vi ikke snakket om hvilke verdier vi ønsket hos elevene. Vi begynte å la elevene ta beslutninger, og la dem selv jobbe med læringsmiljøet. Det er måten å motvirke mobbing på, sier Vik, og fortsetter:

— I dag har vi aktive elever som bryr seg om samfunnet.

Da Dag Vige kom inn som elevombud ble det satt i gang aktiviteter ute i skolegården, og det er blitt opprettet en rekke elevkomiteer og -bedrifter. Skolen har blant annet en dedikert antimobbe-komité, hvor 10. klassing Helene Omland i år er leder.

— Vi setter i gang arrangementer, paneldebatter og presentasjoner for å jobbe mot mobbing. Blant annet har en elev stått fram og pratet om hvordan han angrer på å ha mobbet noen. Slik får man inntrykk av hvor mye mobbing kan ødelegge for folk, sier hun.

Helene Omland og elevrådsleder Martine Lien er også klare på at mobbing i dag i stor grad foregår på nett.

— Du kan være tøffere på nett, og du kan være anonym. Det kommer hele tiden ut nye sider og steder hvor mobbing kan foregå. Dette er noe vi har tatt opp i en egen paneldebatt, forteller de.

— Og det er mye lettere å høre om dette fra noen på din egen alder. Ungdom lytter til ungdom, og vi vet mye bedre selv hva som er de nye arenaene for mobbing, sier Omland.

Elevbedrifter

Dag Vige sier at det sentrale er at skolen legger til rette for at elevene skal være aktive i eget læringsmiljø.

— Blant annet har vi tre elevbedrifter hvor elever selv jobber. Mandag holdt for eksempel elevbedriften Fiskå kompetanse datakurs for 20 voksne personer, sier han.

— Vårt grunnprisnipp er at lærer og elev skal være likverdige, men ha ulike roller. Det er et bredt sosialdemokrati i skolen nå, og elevene er del av en landsby. Elevorientert arbeid er veldig god pedagogikk, sier Vige.

Må bevise tiltak mot mobbing

mobbing003.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Regjeringen vil lovfeste delt bevisbyrde i erstatningssaker etter mobbing i skolen. — Dette betyr mye, sier Robert Liland .Fra 1. august i år må kommunene bevise at de har satt inn nødvendige tiltak for å stanse mobbing, etter at regjeringen går inn for å innføre delt bevisbyrde i mobbesaker.

I erstatningssaker skal ikke lenger eleven alene måtte bevise at skolen ikke gjorde nok for å få en slutt på mobbingen. Lovendringen skal opp til behandling i Stortinget før sommeren, og vil etter planen tre i kraft fra skolestart høsten 2013. — Jeg er kjempefornøyd med dette, og det viser at ballen begynner å rulle. Mobbing er ikke lenger like akseptert som det var, og det er bra å se så kraftige grep like etter min sak, sier Liland, som saksøkte Søgne kommunen og fikk erstatning etter å ha blitt utsatt for mobbing på Tinntjønn ungdomsskole.

I tillegg ønsker regjeringen å utvide foreldelsesfristen i straffesaker som omhandler mobbing fra to til fem år. For erstatningssaker vil foreldelsesfristen være som i dag.