MANDAL: — Vi mener kommunene bør ta et steg tilbake og tenke seg om en gang til. Det er rikelig med tid fortsatt for å få på plass det nye senteret på en bedre måte, sier daglig leder og lege ved Sjøsanden legesenter Per Walvik.

Mandal, Lindesnes, Marnardal, Åseral og Audnedal har i henhold til sentrale bestemmelser vedtatt å etablere et lokalmedisinsk senter i de gamle sykehuslokalene i Mandal. Planen er å opprette fire døgnkontinuerlige sengeplasser.

Samtidig er det bestemt at man skal ha inn et legesenter, noe som trolig blir Spiggeren legesenter i Mandal.

Ønsker heller sykehjemmet

De fem legene ved Sjøsanden legesenter og de tre legene ved Øvrebyen legesenter stiller seg nå kritiske til at sengeplassene plasseres i sykehus-lokalene. De mener sengene i stedet bør lokaliseres til korttidsavdelingen på Mandal sykehjem.

— På sykehjemmet eksisterer det allerede lege- og sykepleierkapasitet. Vi mener at de pasientene som skal bruke disse akutte sengene, vil være samme gruppe pasienter som allerede behandles på sykehjemmet, sier Walvik.

Han sier at legene på Sjøsanden og Øvrebyen mener at kommunen må bygge på den kompetansen som allerede er på korttidsavdelingen.

— Vi mener det er uklokt å bygge opp nok en ressurs på Mandal sykehus for å drifte fire sengeplasser, sier han.

Kritisk til krav

I et brev legene har sendt kommunen, er de også kritiske til kravet om at disse sengeplassene skal ha et legesenter i samme lokaler.

— Et slikt krav forutsetter jo at legesenteret alene skal dekke hele behovet for legetjenester ved det lokalmedisinske senteret. Men vi mener dette blir vanskelig når legesenteret skal driftes som før, sier Walvik.

Blir pålagt

Han sier dersom senteret legges til sykehjemmet, kan legetjenestene ivaretas av legen som allerede er her på dagtid.

— Det resterende legearbeidet blir trolig pålagt restene av legene i regionen, sier Walvik.

Han påpeker at det ennå er over to år til staten setter som krav til at dette helsetilbudet skal være på plass.

— Derfor er det nok av tid ennå til å vurdere saken igjen, sier han.

Ordføreren undrer

Ordfører Tore Askildsen sier at han ikke har lest brevet fra legene.

— Men jeg stiller meg undrende til at de kommer først nå med sine innspill. Over lang tid har etableringen av senteret blitt vurdert politisk i fem kommuner og av helseforetakene, ikke minst fra Sørlandets sykehus sin side. De ønsker denne løsningen, påpeker Askildsen.

Han sier at det nå er helt avgjørende at senteret kommer på plass.

— 6. september skal det være et stormøte med alle de involverte kommunene og helsefaglige miljøet for å informere om planene, sier han.

- Uaktuelt å endre planene

Kommunalsjef for helse og omsorg i Mandal kommune Heidi Haven sier at det ikke er aktuelt å endre planene om å etablere det lokalmedisinske senteret i de gamle sykehuslokalene.

— For det første er etableringen jo nå vedtatt av alle de fem kommunene. For det andre har vi vurdert lokalene som godt egnet for vårt formål, sier Haven.

Hun sier at det verken er lokaler eller kapasitet for et slikt senter ved sykehjemmet.

— På sykehuset vil vi på dagtid bruke legene fra Spiggeren legesenter til å drive de fire sengeplassene, mens legevakten gjør dette ellers på døgnet og i helgene, sier Haven.

Hun påpeker at det på sykehjemmet blant annet ikke er til stede lege på fredagene.

På det kommende bystyremøtet skal saken igjen opp, nok en gang for å vedta samarbeidet med Spiggeren legesenter.