LANG TID: - Jeg skjønner ikke at ting som dette skal ta så lang tid. Her har de måttet vente i ti år på å få konsesjonsbehandlet sine søknader, sier Birkenes-ordfører Arild Windsland. Foto: Torstein Øen

BIRKENES: — Det er en stor lettelse at vi nå endelig har fått konsesjonen. Vi begynte å jobbe med planene alt i 1997, sier Sigmund Aune, den største av aksjonærene i Vegusdal Kraftverk AS. Han legger til at det nå blir et år med planlegging og anbud. Så kommer trolig utbyggingen i gang om ett års tid.

— Hvor mange mann som vil være i virksomhet i anleggsperioden, vet jeg ikke. Vi regner med at arbeidene vil ta tre år. Så en gang i 2017 er vi nok ferdige. Noen bemanning på kraftverket blir det ikke, Det hele skal fjerndirigeres, sier Aune.

Birkenes-ordfører Arild Windsland er glad for utfallet. Men han synes saksgangen har gått altfor langsomt.

— Det er veldig synd at man må vente så lenge på å få slike saker ferdigbehandlet i NVE. Dette er et område vi må se på. Jeg skjønner ikke at det skal ta så lang tid. Når vi ser på farten de kan sette på grønne sertifikater og vindkraft, er det merkelig at det går så langsomt. Dette er mennesker som har måttet vente i ti år på å få konsesjonsbehandlet sine søknader. Det kan nesten virke som om man ikke prioriterer dette. Et slikt kraftverk er et viktig element i et lokalmiljø. Her blir det arbeidsplasser i anleggstiden og inntekter i ettertid, sier Windsland.

Sju kilometer tunnel

Flateland Kraftverk skal utnytte fallet mellom Lislevatn og Vågsdalsfjorden i Vegusdal. Hovlandsåna er tenkt ført over til Kjetevatn som blir inntaksmagasin til kraftverket med en regulering på to meter. Selve kraftstasjonen skal ligge inne i fjellet.

Det vil bli bygget et inntak ved Myklebostad som ligger to kilometer nedenfor Lislevatn. Vann fra Hovlandsåna vil gå via en fem kilometer lang tunnel til Kjetevatn. Dammen på Kjetevatn vil bli bygget på samme sted som det i dag står rester av en gammel fløtningsdam. Tanken er å bruke dagens dam som er skall for den nye dammen, slik at muren rundt vil beholde sitt særpreg.

Fra Kjetevatn til Flateland kraftstasjon skal det bygges en to kilometer lang tilløpstunnel. På kraftstasjonen vil det stå en turbin med en slukeevne på 13 kubikkmeter i sekundet. Via en kanal går så vannet ut i elveleiet. Strømmen skal knyttes til nettet på en linje som går mellom Brokke og Senumstad. Den en kilometer lange kabelen skal graves ned.

Flest fordeler

NVE, som tilrådde Olje- og energidepartementet til å si ja til konsesjon, skriver at fordelene ved tiltaket er større enn ulempene. Det blir pekt på at dette området alt i dag har en rekke tekniske installasjoner og at vassdraget allerede er regulert. Det er ingen vernede vassdrag i området.

NVE skriver at konsekvensene for fisk, dyr og planter vil bli små. Det er ingen turløyper i området, og deponiene - som blir midlertidige - vil i stor grad være skjult av vegetasjonen. Men hoveddeponiet vil være synlig fra riksveien.

Fylkesutvalget har uttrykt seg positivt og sier at prosjektet i lokal målestokk bidrar til en betydelig tilgang på ny kraft.