KRISTIANSAND: Det kan lønne seg å passe på sikkerheten.

— Det er eieren som er ansvarlig for plasseringen og vedlikeholdet av trampolinen, sier Jonny Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Han forteller at dersom det skjer en ulykke som følge av at trampolinen ikke er vedlikeholdt risikerer eieren å bli erstatningspliktig.

— Det gjelder spesielt dersom det kan påvises at trampolinen ikke er vedlikeholdt, tilstrekkelig sikret eller montert riktig, sier Pedersen.

Det er ikke påbudt med sikkerhetsnett på trampoliner. Pedersen oppfordrer likevel alle som har trampoline til å bruke sikkerhetsnett og holde et øye med barna under hoppingen.

— Men vårt inntrykk er at folk er nøye med å ta forholdsregler, sier han.

- Folk har blitt flinkere

Det kan de bekrefte på legevakten i Kristiansand.

— Inntrykket er at folk har blitt flinkere med sikkerheten, og at det er færre trampolineulykker nå enn for ti-femten år siden, sier sykepleier ved legevakten i Kristiansand, Jofrid Hansson.

Hun forteller at det er alt fra besteforeldre til småbarn som kommer inn med skader etter å ha vært uheldige på trampoline.

— Nakkeskader er det mest alvorlige, men det forekommer heldigvis ikke så ofte. Hvis noen har akutt behov for hjelp blir de sendt i ambulanse, da tar vi det ikke her, sier Hansson.

Viktig med sikkerhetsnett

I et boligfelt på Lund treffer Fædrelandsvennen tre glade jenter. Søstrene Maksalina (7), Somaja (5) og Khadizja (4) koser seg på trampolinen i det fine været, mens mamma Khævæ Bisultanuve følger nøye med.

— Jeg sitter på kjøkkenet med minstejenta på ett år og ser ut av vinduet. Da får jeg samtidig holdt et øye med de tre andre, sier hun.

Trampolinen i hagen har sikkerhetsnett, noe som er viktig for Bisultanuve.

— Det er helt avgjørende for at barna skal få lov å hoppe. Det blir mye farligere når trampolinen ikke har nett, mener hun.

— Vet du hvem som er ansvarlig hvis det skjer en ulykke på trampolinen din?

— Ja, det er vel vi som har kjøpt den. Jeg passer alltid på hvis for eksempel nabobarna er på besøk og hopper, sier Bisultanuve.