RISØR: — Vi har foretatt en del tekniske undersøkelser. Foreløpig ser det ut som en form for ufullstendig forbrenning har utviklet kulloksid. Sannsynligvis kommer dette fra et propandrevet kjøleskap, sier Odd Holum, lensmann i Risør.

En familie med to voksne og to barn ble sendt til sykehuset etter gasslekkasjen. Skadene ble betegnet som lettere og moderate.

— Familien har vært til observasjon på sykehuset over natten. Etter det jeg har hørt, går det greit med dem, sier Holum.

Det endelige svaret på hva som har forårsaket gasslekkasjen er ikke klart. Men kjøleskapet peker seg altså ut.— Lekkasjen har skjedd i ei hytte uten strøm, med et kjøleskap som går på propan. Slike kjøleskap forbrenner propan hele tiden. Men nøyaktig hva som har skjedd, vet vi ikke, forklarer Holum.

Hans Arne Madsen leder forebyggende avdeling i Kristiansandsregionen brann og redning. Han understreker viktigheten av å kontrollere gassanleggene ofte, særlig når de står innendørs.

— Har du propanapparater inne, må du huske å kontrollere slanger og brennere jevnlig. Slangen skal være maks halvannen meter. Du kan kontrollere den ved å bruke nesa, eller dekke den med såpevann. Hvis slangen lekker, vil det boble i såpevannet, forklarer han.

Flammen skal være blå

Gassdrevne kjøleskap, komfyrer og griller har alle brennere som skal kontrolleres.

— Flammen skal brenne med blå flamme. Er flammen gul, brenner den urent. Da har du en potensielt veldig ugrei situasjon, sier Madsen.

En gassflamme som brenner urent, kan skape kulloksid, CO.

— Den gassen er usynlig og luktfri, du bare sovner av den. Det er veldig skummelt, understreker Madsen.

Helt nye og ellers gode apparater kan brenne urent dersom de ikke får nok tilførsel av luft.

— På alle gassapparater skal det stå minimum romstørrelse det krever. Anlegget kan være tipp topp, men hvis det ikke får nok luft, kan det likevel brenne urent, sier han.

Propan fortrenger luft

Dersom propangassen lekker, legger den seg langs gulvet og fortrenger annen gass.

— Propan er ikke giftig i seg selv, men den er tyngre enn luft og vil legge seg langs bakken. Har du en propanlekkasje og legger deg ned, for eksempel i et telt, legger du deg i et kvelende miljø, forklarer Madsen.

Dersom du oppdager lekkasje eller uren brenning, skal du stenge av gassen og ringe en kvalifisert reparatør. Ved lekkasje er det viktig å lufte godt ut.

— Det er ikke lov å lagre mer enn to 11-liters propanbeholdere i en bolig. Beholderne skal ikke lagres i kjeller eller loft. De skal være lett tilgjengelige og det skal være mulig å lufte godt ut ved lekkasje, forklarer Madsen.