Kjell Elvis Bjørnestad rocket til ære for De kristne. Foto: Kristin Ellefsen
PÅ LISTA I VEST-AGDER: Jan Ernst Gabrielsen mener mange brenner for å få en åndelig forvandling. Foto: Kristin Ellefsen

MANDAL/AGDER: – Det er ikke et spørsmål om De kristne får inn noen på Stortinget, men hvor mange. Agder blir garantert representert i vår stortingsgruppe, sa partileder Erik Selle selvsikkert.

50 personer hadde møtt fram da det nystiftede partiet mandag inviterte til folkemøte i den gamle kinoen i Mandal.

– Vi er partiet du savnet ved forrige valg. Dersom alle stemmer slik de gjorde ved forrige valg, får de ingen endringer, sa Erik Selle.

Med løfte om ubetinget støtte til en ikke-sosialistisk regjering, håper partiet De kristne å vinne velgere fra Kristelig Folkeparti i alle landets fylker.

KrF har skylda

– Det er KrFs aversjon mot Frp som gjør at vi i dag ikke har en ikke-sosialistisk regjering. Jeg etterlyser et tydelig og ærlig signal fra KrF på hva de vil i forhold til regjeringssamarbeid. Samtidig må de la være å kalle oss for skadeverk, sa Erik Selle.

Takket Gud for partiet

– Mange sier det må mirakler til for at vi skal komme inn på Stortinget, men som kristne tror vi jo på mirakler. Jeg takker Gud for partiet De kristne. De sier vi bare vil stjele stemmer, men det gjorde vel også KrF da partiet ble stiftet?

Mangeårig misjonær, Jan Ernst Gabrielsen, ledet mandagens folkemøtet. Han sa det er flere som bare ler av dem, men mente samtidig mange brenner for å få en åndelig forvandling. Selv er han oppført på fjerdeplass på partiets liste i Vest-Agder.

Hjelp av Elvis

– Jeg vil gjøre mitt for at De kristne skal lykkes med å få en stemme på Stortinget. Mange kristne er veldig sløve, og er fornøyd bare de har bil og hytte, sa Kjell Elvis Bjørnestad før han fremførte en  ny Elvis-sang.

De kristne arrangerte i de tidligere lokalene til Mandal kino. 50 personer hadde funnet veien til møtet for å høre hva det holdt i de tidligere kinolokalene i Mandal som ledet folkemøtet for landets yngste parti.

På spørsmål fra Fædrelandsvennen hva som skiller De kristne og KrFs politikk, svarer partiets førstekandidat i Vest-Agder, Norunn Hågan Walvick fra Mandal, at både partiets innvandringspolitikk og bistandspolitikk ligger nærmere Frp enn KrF.

– Vi mobiliserer for en ny regjering og et nytt parti. Det er folket som velger. Vi er levedyktige, og trenger nå en folkehær, sa Norunn Hågan Walcick under partiets folkemøte.

– KrF trenger hver stemme

Kristelig Folkepartis listetopp i Vest-Agder frykter at stemmer til De kristne kan gjøre det vanskeligere å få gjennomslag for kristne verdier på Stortinget.

– KrF trenger hver eneste stemme. Valgforskere sier at De kristne ikke har mulighet til å vinne mandat i noen fylker, og da vil det være uheldig om de skulle ta stemmer fra oss. I flere fylker kan det bli små marginer som avgjør om KrF vinner eller tape et mandat, sier Hans Fredrik Grøvansom er listetopp for Kristelig Folkeparti i Vest-Agder.

ADVARER: Hans Fredrik Grøvan mener at folk ved å stemme på De kristne kan gjøre at det blir vanskeligere å få gjennomslag for kristne verdier på Stortinget. Foto: Tore André Baardsen

Hans Fredrik Grøvan mener flere av hjertesakene til De kristne ligger svært tett opp til KrFs program. Selv om han ikke har lest programmet til De kristne veldig grundig, så mener han at det blant annet på områder som bistand og bekjempelse av antisemittisme i Norge er mangelfullt.

– Det er selvsagt en demokratisk rett å etablere et nytt kristent parti, men jeg er bekymret for at den gode saken partiet arbeider for bare vil bli skadelidende dersom KrF får færre mandater på Stortinget, sier Hans Fredrik Grøvan.

På spørsmål om De kristnes engasjement og mobilisering på sikt kan påvirke KrF til å endre sin politikk, svarer Hans Fredrik Grøvan at det nok hadde vært enklere å melde seg inn i hans parti og kjempe for sitt syn innenfra.

– Kan ramme KrF

Valgekspert Jon P. Knudsen tror De kristne kan komme til å ødelegge for KrF i flere fylker.

– Etablering av små kristne partier er et tilbakevendende fenomen, men så langt har de aldri klart å få nok stemmer til å komme på Stortinget. Selv om velgergrunnlaget deres ser ut til å være marginalt, kan nykommeren komme til å ødelegge for Kristelig Folkeparti, sier samfunnsforsker Jon P. Knudsen ved Universitetet i Agder.

Han mener De kristne vil kunne kjempe om noen av de samme velgerne som tradisjonelt ville ha stemt både KrF og Fremskrittspartiet, men at sistnevnte er så stort at det ikke vil bli rammet særlig hardt.

– En ser jo at Frp blant annet gjennom sin Israel-politikk frir til kristne velgergrupper, men på den andre siden har partiet et liberalt forhold til alkohol og sex, sier Jon P. Knudsen.