KRISTIANSAND: Hvert år har grunnskolen i Kristiansand lærere som er økonomisk overtallige. Det er en direkte konsekvens av elevtallsnedgang ved den enkelte skole og dens budsjett.

I år har 13 lærere havnet i kommunens stillingsbank og er omplassert. Ansatte med lavest ansiennitet blir bedt om å bytte skole.

Personalrådgiver Terje Byholt i oppvekstsektoren har hatt ansvaret med å finne ny skole for dem det gjelder.

— Jeg får opplysninger på den enkeltes kompetanse og finner skolen som passer. Vi tar hensyn til ønsker så langt vi klarer. I de fleste tilfellene har det gått greit. Alle får jobb, men kanskje ikke på den skolen de vil, forteller Byholt.

Eksempelvis hadde Sjøstrand skole i Vågsbygd store kull for en del år siden. Etter at barnebølgen på Andøya var over, sank elevtallet kraftig.

Overtallige lærerkrefter gjør det ekstra vanskelig å komme inn i Kristiansand-skolen. For neste skoleår var det 413 søkere på 26 fastestillinger og 43 årsvikariater.

— Kristiansand er i en heldig situasjon når det gjelder rekruttering, mye fordi byen har lærerutdanning, sier Terje Byholt.

Tallene fra sist skoleår (2012/13), viser at grunnskolen i Kristiansand hadde 59 ansatte årsvikarer (permisjon) og omtrent samme antall personer i kortidsvikariater (sykdom). Totalt har kommunen 1023 fast ansatte i undervisningsstillinger.