IMG_0709.jpg Foto: Lena Rustan Fidjestad
IMG_07122.jpg Foto: Lena Rustan Fidjestad
Før natten inntok Kristiansand var søppelkassene i Markensgate fulle av søppel. Foto: Vegard Nekstad
Etter dugnadsarbeid kvelden før kunne bystranda våkne til et søppelfritt sandteppe. Foto: Lena Rustan Fidjestad
Det er ryddig rundt søppeldunkene og langs promenaden. Foto: Lena Rustan Fidjestad
Før Elsa Pettersens dugnad så det slik ut på bystranda. Foto: Vegard Nekstad
Alle dunkene rundt stranda er stappfulle av søppel. Foto: Vegard Nekstad
Rundt dunkene ligger det mye søppel. Posen Pettersen la ved siden av dunken i går, har blitt fylt opp i løpet av dagen. Foto: Vegard Nekstad
sop-13.jpg Foto: Vegard Nekstad
sop-4.jpg Foto: Vegard Nekstad
sop-6.jpg Foto: Vegard Nekstad

KRISTIANSAND: — Det virker som folk ikke har oppdragelse. De ødelegger klimaet og miljøet. Dette er Ikke bra, sier Jeanette Lohne (17) til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

F.v.:Linn Therese Olsen og Jeanette Lohne (17) synes det er synd at sentrum av Kristiansand ser grisete ut i sommerværet.

Hun og venninnen Linn Therese Olsen (17) sitter på en benk i Markensgate. De mener det er synd at det er grisete i byen nå som sommerværet har inntatt Sørlandet.— Det ser helt forferdelig ut her, også lukter det vondt, samstemmer venninnene.

Søpla ligger til streiken er over

— Det blir ikke ryddet før streiken er over. Det folk legger igjen blir liggende, sa Ragnar Evensen, som er teknisk direktør i Kristiansand kommune, til Fædrelandsvennen for et par dager siden.

Å rydde er streikebryteri, og dermed kommer søppelet til å bli liggende både på stranda, friområder, torget og gågata inntil videre, med mindre noen andre plukker opp søpla.

Søppelfritt på bystranda

På bystranda i Kristiansand kan strandløvene innta en søppelfri strand om morgenen, til tross for streiken. På eget initiativ rydder Elsa Pettersen (46) bort søpla som ligger strødd utover sandteppet om kvelden.

På eget initiativ rydder Elsa Pettersen bystranda hver kveld. Foto: Vegard Nekstad

— Det er mye hyggeligere her når det er rent, enn når det ligger søppel overalt. Når sløppeldunkene blir fulle, kan folk heller ta med seg søpla hjem. Vi er vant til at folk rydder etter oss, og mange glemmer derfor at søpla ikke tømmes, sier hun.Pettersen bor i Kongensgate og bruker selv stranda nå som hun har fri. Hun foretrekker å ha en ren strand, og tok derfor saken i egne hender.

— Det er ikke en stor jobb, og den er verdt tiden den tar. Mange tilbyr seg å hjelpe til. Folk vil ha det fint og rent rundt seg, forteller dugnadsarbeideren.

Engangsgriller og sneiper

Pettersen forteller at hun særlig finner mange engangsgriller og røyksneiper når hun rydder.

— Jeg synes folk bør kjøle ned grillen i vannet etter bruk, og ta den med hjem i en bærepose. De må også kunne ta med seg sneipene, sier hun.

Søppelet har særlig hopet seg opp rundt søppeldunkene. Det er umulig for Pettersen å tømme dem siden dunkene er låst, derfor legger hun tomme sekker ved siden av dem, så folk har et sted å kaste avfallet sitt.

— Jeg frykter at søppelet flyr på vannet, ved hjelp av måker og vind, dersom det ikke ryddes, avslutter Pettersen.