OSLO: Det melder NRK i dag. Hvis regjeringen gjennomfører planen, betyr det at staten kan tvinge for eksempel Kristiansand kommune til å innføre rushtidsavgift, selv om kommunens folkevalgte går imot dette.

I den varslede klimameldingen introduserer regjeringen rushtidsavgift som et miljøtiltak.

Ifølge NRK er det uenighet om tiltaket internt mellom de rødgrønne partiene og mellom departementene om tiltaket.

Avviste avgiften

I Kristiansand kommune åpnet Høyre i forrige kommunestyrperiode for rushtidsavgift i Kristiansand. Og ikke minst for belønningsmidler fra staten.

Etter kommunevalget snudde partiet. Dermed henger også de resterende 60 millioner kronene i belønningsmidlene i en syltynn tråd.

For å oppfylle kravene til belønningsmidler, må Kristiansand redusere rushtidstrafikken med fem prosent. En fersk rapport viser imidlertid at nedgangen er 1,1 prosent siden 2008. Les også:

Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn (H), liker forslaget dårlig.

— Jeg har vært kjent med at dette har vært et tema, og at det er uenighet om det. Hvis kommunene blir pålagt rushtidsavgift griper de ganske godt inn i lokaldemokratiet. Det er ulike lokale forhold og forskjellige lokale løsninger. Derfor synes jeg ikke dette er ønskelige eller riktig. Men som jeg har sagt tidligere, hvis dette blir betingelsen for å komme inn i en ny pakke er det ingen av byene som har råd til å si nei, sier Grundekjøn.

Han presiserer at den varslede klimameldingen ikke berører den allerede inngåtte avtalen om belønningsmidler.

— Dette gjelder hva som skal være grunnlaget i tiden fremover. Det dreier seg om millioner, trolig et milliardbeløp. Hvis staten sier at byene må gjøre visse tiltak for å komme inn, har vi ikke så mye valg, sier Grundekjøn.

Positiv effekt

I Trondheim har kommunen selv innført rushtidsavgift. Mellom klokken 07 og 09 på morgenkvisten, og mellom 15 og 17 på ettermiddag, dobles prisen i i bomringen.

Etter at rushtidsavgiften ble innført har biltrafikken gått ned ti prosent, og kollektivtrafikken økte tilsvarende.

Selv om varaordfører Knut Fagerbakke overfor NRK slår fast at den ekstra avgiften virker, er han negativ til at Stortinget skal kunne tvinge avgiften ned over hodene på kommunene mot deres vilje.

— Jeg liker ikke tvang fra staten, sier SVs varaordfører i Trondheim til NRK.