KRISTIANSAND: — En overtredelse er en overtredelse. Men hvis alle gjør jobben sin, blir dette ordnet i løpet av høsten. For naboene som har klagd er ikke det viktigste om de fjernes 1. oktober eller 1. november, men at det blir en løsning, uttaler plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Plan- og bygningsetaten har varslet pålegg om fjerning av boligbrakker og overtredelsesgebyr til kommunale Kristiansand Eiendom og Kristiansand Boligselskap, men dialogen er nå så god at innkreving neppe blir effektuert, ifølge Moe.

Fylkesmannen grep inn

I 2005 ble det satt opp en brakkerigg med 14 boliger for bostedsløse i Ægirs vei på Lund, tilhørende Kristiansand Boligselskap. I 2010 ble det plusset på med 17 enkle brakker samme sted, såkalte nødboliger i regi av Kristiansand Eiendom. I tillegg er det et par brakker for kommunens ansatte.

I fjor sommer valgte byutviklingsstyret å gi ytterligere to års dispensasjon for brakkene ved Kongsgårdbukta, men naboer påklaget. I februar opphevet så Fylkesmannen vedtaket fordi man ikke har anledning til slike forlengelser etter den nye plan- og bygningsloven. Dermed står brakkene per i dag ulovlig plassert i et regulert grøntområde.

— Det er ingen tvil om at brakkene skal vekk. De ble ikke satt opp ulovlig, men er blitt ulovlige etter hvert, det tar vi til etterretning. Grunnen til at dette har tatt tid, er at vi ikke har hatt øyeblikkelige alternativer, forklarer rådgiver Einar Hanssen i Kristiansand Eiendom.

Han går ikke med på at de kunne gjort noe særlig annerledes, men bedyrer at de tar saken på høyeste alvor.

— Du kan tro vi har jobbet med det, men det lar seg ikke løse med et fingerknips. Jeg tror du skulle få mye å skrive om dersom vi stengte brakkene på dagen og puttet beboerne på hotell, sier Hanssen.

- Må behandles likt

I starten av oktober skal 17 nye toroms boliger for bostedsløse innvies i Topdalsveien ved Hamresanden, til en pris på 67 millioner kroner.

— Vi har frist til 1. juli med å uttale oss til varselet. Vi håper brakkene kan bli stående så vi slipper en mellomløsning, sånn at beboerne kan flytte rett ut til Topdalsveien, sier direktør Dagfinn Solaas i Kristiansand Boligselskap.

Men da er bare halve problemet løst. Nå er det satt ned en arbeidsgruppe som skal se på hvor resten av nødboligene kan lokaliseres. Kommunen har allerede regulert tomter på Dvergsnes, Voie Ringvei og Rodeneset for dette formålet.

Dispensasjonsvedtaket ble påklaget av naboer, blant andre Garveriet Invest AS, som eier flere bygg i det tilstøtende industriområdet på Lund. Selskapet eies av investorene Rune Iversen og Per Arne Kjøstvedt, og de misliker forskjellsbehandling.

— Vi synes offentlige og private skal behandles likt i forhold til regelverket. Det er alt jeg vil si, kommenterer Rune Iversen overfor Fædrelandsvennen.