KRISTIANSAND: — Dette er flere enn vi tør å håpe på, sier Norunn Tveiten Benestad.

Hun er andrekandidat for Høyre i Vest-Agder, og får ifølge TV2s meningsmåling en sikker plass på Stortinget.

Med seg fra Høyre i hjemfylket får hun både toppkandidat Ingunn Foss og tredjekandidat Benjamin Grønvold. Grønvold er inne på utjevningsmandat.

INNE: Arne Thomassen (H). Foto: Torstein Øen
INNE: Svein Harberg (H). Foto: Lars Hoen
INNE: Benjamin Grønvold (H). Foto: Jarle R. Martinsen
INNE: Ingunn Foss (H). Foto: Torstein Øen
INNE: Norun Tveiten Benestad (H). Foto: Jarle R. Martinsen

Det samme er Arne Thomassen fra Høyre i Aust-Agder, mens førstekandidat Svein Harberg fra Aust-Agder får beholde plassen sin.

Betviler målingen

Hvis man skal tro undersøkelsen fra TNS Gallup vil altså Høyre få fem av ti stortingsplasser fra Agder-fylkene. Arbeiderpartiet vil få to i Vest-Agder og en i Aust-Agder, mens Fremskrittspartiet får en representant fra hvert av sørlandsfylkene.

Kristelig Folkeparti rammes av velgerflukt, og kan bli stående helt uten representanter fra Agder-fylkene for første gang. Ifølge målingen faller partiet under sperregrensen på 4,0 prosent og sitter kun igjen med to representanter fra hele landet.

— Jeg er veldig overrasket, og tror ikke neste måling vil vise samme resultat, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fra Aust-Agder.

Han besitter nå et av utjevningsmandatene, og vil falle ut fra Stortinget dersom velgerne sier det samme i september.

— Jeg er ganske sikker på at vi snakker om en enkeltmåling. Vi har akkurat fått snittet for meningsmålingene i mai, og de viser at vi ligger på 5,3 prosent. Heller ikke det er godt nok, men så ille som denne undersøkelsen viser tror jeg ikke det er, sier Ropstad.

Han mener at en nasjonal meningsmåling ikke har så stor verdi lokalt.

— Utvalget blir veldig lite når man bryter det ned fylkesvis, sier Ropstad.

TNS Gallup har på oppdrag fra TV2 fått svar fra 977 personer i hele landet. Det gir en feilmargin på maks 2,8 prosent på landsbasis, og større når tallene brytes ned.

Inspirasjon

Norunn Tveiten Benestad er mer optimistisk.

— Det er spennende med målinger som slår godt ut lokalt. Vi må ta det som en stor inspirasjon. Tre mandater fra Vest-Agder er flere enn vi tør å håpe på, sier hun.

Meningsmålingen gir store utslag også nasjonalt. For første gang på ett år er Arbeiderpartiet større enn Høyre på TV2s gallupmåling. Arbeiderpartiet går kraftig frem med hele 3,4 prosentpoeng sammenlignet med målingen i mai og passerer dermed Høyre med 31,6 prosents oppslutning.

— Det viktige for meg er at vi vinner valget. Det er det fullt mulig å gjøre. Vi har sett veldig mange ganger før at ting forandrer seg fra noen måneder før valget til september, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til TV 2.

— Morsom nyhet

Med Arbeiderpartiets sterke fremgang, og en Høyre-tilbakegang på 0,7 prosentpoeng til 30,6 prosent, må Erna Solberg se seg slått av Jens Stoltenberg som leder for landets største parti.

— Jeg synes det er veldig morsomt at det er en nyhet at Arbeiderpartiet er størst, siden de egentlig alltid tidligere har vært større enn oss, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV2. Fremskrittspartiet går tilbake 1,3 prosentpoeng til 15,5 prosent. Dermed ville Høyre og Fremskrittspartiet fått 61 og 31 mandater, og ha flertall på Stortinget.

Ifølge målingen faller både Venstre, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti under sperregrensen, og ville ikke fått utjevningsmandater.