KRISTIANSAND: — Det er nok slutt på tiden da folk kom til butikken, pekte på en båt og spurte når vi kunne levere. Spørsmål om pris kom først senere, sier Gøran Sandstrøm i Sjø-Sport Service, en av utstillerne under helgas båtmesse i gjestehavna på Tresse.

MINDRE BÅTER: Gøran Sandstrøm i Sjø-Sport Service merker tendensen til at folk velger mindre båter som denne skjærgårdsjeepen. Foto: Magnus Stedje Fossen

Sandtrøm og Sjø-Sport Service holder til bare et par knop unna, i Nodeviga, og har vært fast utstiller på messa. Han mener besøket i år er labert.

— Det ser ut til å være færre folk i år enn i fjor, men til gjengjeld er de som kommer, mer genuint interesserte, sier han.

Sjø-Sport Service har tatt konsekvensen av dårligere tider og stilte i år med åtte båter på messa, mot fjorten i fjor.

Mindre og billigere båter

Sandstrøm en klar tendens til at folk nå velger billigere og mindre båter enn tidligere.

— Nå skal folk ha 18-20-fots båter til mellom 200.000-350.000 kroner. Det spiller ikke så mye rolle om det er en skjærgårdsjeep eller med kalesje. Vi selger nesten ikke noe større lengre, sier han.

— Folk har fortsatt penger, men det virker som de er mer redd for å bruke dem, oppsummerer Sandstrøm.

TØFFERE TIDER: Harry Heggholmen på flybridgen på St.Cruz 360. Båter av denne størrelsen er vanskeligere å selge enn på lenge. Foto: Magnus Stedje Fossen

— Forventer ikke salg

En annen som merker dette er Harry Heggholmen fra Askøy båtsenter utenfor Bergen. Han var på messa for første gang med en St.Cruz 360 med flybridge. Listeprisen på den ligger på 2,7 millioner kroner.

— Vi forventer ikke salg på selve messen, men har fire konkrete henvendelser på båten som vi kommer til å følge opp. Vi har fått veldig mye positive tilbakemeldinger, selv om det er vanskeligere tider, sier Heggholmen.

Ifølge Heggholmen har båtsenteret budsjettert med å selge 15 båter av denne typen i år. I gullårene 2006/2007 kunne de solgt minst 70. — De tidene vil vi nok aldri få igjen. Det var en veldig unaturlig utvikling og jeg tror vi nå nærmer oss normalen igjen, sier han.

TØFFERE TIDER: Harry Heggholmen fra Askøy båtsenter tok turen til båtmessa med denne båten, en St.Cruz 360 til 2,7 millioner kroner. Båter av denne størrelsen er vanskeligere å selge enn på lenge. Foto: Magnus Stedje Fossen

— Godt besøk

Arrangøren Kiwanis Kristiansand var på sin side svært godt fornøyd med besøket på årets messe.

— Det er veldig vanskelig å telle, men vi hadde i fjor mellom 15.000 og 20.000 innom messa og jeg vil anslå at vi har like mange i år. Vi har de siste årene vært veldig heldige med været og er svært fornøyde, sier pressesjef Tom Nordby til Fædrelandsvennen.

Bruktbåt-salget svikter

Selv om besøket holder seg godt, merker Kiwanis at båtinteressen er dalende. I år var det åtte færre utstillere enn i fjor, mens bruktbåtene er nesten fraværende.

— Vi hadde forventet flere bruktbåter. Det pleier å være 30-35 som kommer for å selge båten sin, men i år var det nærmere ti, sier han.

Til tross for dette håper Kiwanis Kristiansand at båtmessa skal gi et overskudd som kan komme humanitære prosjekter til gode.

— Vi er 25 aktive som jobber dugnad i løpet av denne helga og alt overskuddet går til humanitært arbeid i Kristiansand, sier Nordby.

Han nevner blant annet Burn camp for barn med brannskade som et av prosjektene som får økonomisk støtte av organisasjonen.