KRISTIANSAND: — Både taxi og minibuss-transport vil bli vurdert for at barna skal slippe å krysse den sterkt trafikkerte Vågsbygdveien i Auglandsbukta i morgenrushet, sier nåværende rektor ved Vågsbygd skole, Roar Johansen.

Situasjonen har skapt frustrasjon blant foreldrene til barna dette kan ramme.

— Vi krever sammenslåingen av Åsane og Vågsbygd skole utsatt inntil skoleveien er gjort ordentlig trygg for barna våre. Vi frykter for barnas liv og helse, sier en av barnas foreldre, Preben Monen.

Spare penger

I desember 2012 vedtok bystyret i Kristiansand at Åsane og Vågsbygd skole skal bli en administrativ enhet, med en rektor. Samtidig ble Åsane utpekt til skole for første til og med tredje klasse, mens Vågsbygd skole skal huse fjerde til sjuende klasse. Hensikten er å spare penger ved å kunne ha én administrasjon for to skoler. Kristiansand kommune bruker 40 millioner kroner mer på skoler enn gjennomsnittet av andre skoler i Norge.

— Det var ikke slik vi hadde ønsket det, innrømmer rektor Johansen ved Vågsbygd skole. Og med "vi" mener han styret og ansatte ved Vågsbygd skole, som støttet et forslag om å utvide Vågsbygd skole med over 300 elever, og legge ned Åsane skole.

Ikke informert

Monen og foreldrene til barna som bor på Jaktodden, Lumber og Skyllingsheia sier de ikke har fått noen informasjon, verken om at vedtaket var under oppseiling i fjor høst, eller at vedtaket var fattet.

— Vi fikk tilfeldigvis rede på det under foreldremøte i forrige uke. Jeg mener vi som foreldre burde vært tatt med på råd, og i hvert fall fått beskjed når vedtaket var fattet, sier Monen.

KRYSSE: Foreldrene og barna gruer seg til hva som kan skje dersom barna må krysse over veien her i Auglandsbukta fra skolestart 2014. Foto: Steinar Vindsland

Han mener det er helt uholdbart å sende barna over et gangfelt på den sterkt trafikkerte veien. Dessuten peker han på at barna også må gå opp Broveien mot Åsane, der de vil møte både morgentrafikken i veien og elever på sykler og brett som skal på skolen.— Det blir ikke trygt nok noen av stedene, sier han og får støtte fra rektor Johansen.

Derfor har han tatt initiativ til å få utsatt sammenslåingen av skolene inntil trafikkproblemene er løst.

Han har lagt fram saken i en e-post til oppvekststyrets leder, Mette Roth (H), som svarer slik i en e-post tilbake:

Forstår bekymring

"Skolenes sammenslåing ble vedtatt i bystyret desember 2012. Det er skolens plikt å opplyse foreldre om dette.

Jeg forstår godt din bekymring med hensyn til trafikkproblemet, men dette jobber kommunen aktivt med. De ser at noen har litt større utfordring enn andre, derfor er ikke alle planene klare enda.

Skoleveien skal trygges for alle."

Rektor Johansen opplyser at den nye rektoren for de to skolene skal tilsettes senest innen 1. januar 2014. Og det ligger til den nye rektoren å bestemme hvilke tiltak som skal iverksettes. I tillegg til bruk av taxi eller minibuss, skal det undersøkes om trafikketaten kan gjøre grep som gjør skoleveien sikrere.

Tar opp saken

Mandag kveld ble det klart at Venstres Eva Kvelland tar saken opp i oppvekststyret tirsdag under eventuelt.

— Jeg vil at oppvekstdirektøren skal redegjøre for fakta i saken, og hvor den står, sier Kvelland til Fædrelandsvennen. Hun mener foreldrenes bekymring må tas på alvor, slik at politikerne eventuelt kan sette saken på dagsorden – dersom det er behov for det.

Oppvekststyrets leder, Metter Roth, forsikrer at kommunen jobber med saken, og at "trøkket skal settes inn fra høsten av".

— Jeg kan love at ingen barn skal måtte gå langs en trafikkfarlig vei. Dersom ikke vi skulle rekke permanente tiltak innen skolestart 2014, vil minibuss eller i verste fall taxi bli brukt inntil alt er på plass, sier Roth.