KRISTIANSAND: Den erfarne politimannen var hovedetterforsker av de to overfallsvoldtektene i Baneheia og voldtekten i båten i Otra. Jørgensen brukte en time på å fortelle de tre dommerne i tingretten om etterforskningen av saken, avhørene av tiltalte og hvordan politiet til slutt oppklarte saken.

Jørgensens forklaring til retten viste at etterforskerne spilte på hele registeret av etterforskningsmetoder i arbeidet med å oppklare voldtektene. Det fremgikk av forklaringen at politiet i august hadde sikre holdepunkter for hvem som kunne stå bak voldtektene.

Forlot landet

En person ble pågrepet fordi telefonnummeret hans var oppgitt til jenta som ble utsatt for voldtekten i båten ved Otra. Denne personen er sjekket ut av saken. Han bare lånte telefonen sin til tiltalte.Telefonnummeret kunne igjen spores tilbake til kontakt tiltalte hadde med idrettsklubben han spilte fotball for. Nummeret ble straks etter 30. juni, da tiltalte reiste til Dubai, sporet til Tyskland og senere til Dubai. Også billettkjøpet hans på fly til Dubai ble kartlagt.

For politiet var det klart at etter den siste voldtekten var det to mistenkte, og begge hadde forlatt Norge. Derfor måtte kortene holdes tett til brystet, slik at ikke for mye ble kjent.

Telefonavlyttet

Via treneren på fotball-laget 19-åringen hadde spilt på, fikk politiet bekreftet at han først var i Dubai og senere på Gran Canaria. Da han kom til Oslo i slutten av september i fjor, ble det opprettet kommunikasjonskontroll. Politiet avlyttet telefonen hans fortløpende ved hjelp av en arabisk tolk straks han satte foten på norsk jord. 5. oktober ble han pågrepet i Oslo.

Også bilder på hans to Facebookprofiler ble nøye overvåket, og via norsk bistandspoliti i Spania ble det slått fast at nylig publiserte bilder var tatt på en strand i Las Palmas.

Politiet fastslo også at den tiltalte opererte med to forskjellige navn og to forskjellige fødselsår.

Nektet for voldtekt

Etter pågripelsen ble tiltalte avhørt flere ganger. Han benektet i de første avhørene å ha noe med de tre voldtatte kvinnene å gjøre. I avhørene virket han redd og usikker.— Politiet la i avhørssituasjonen stor vekt på at tiltaltes mor var på sykehus i Spania. Han fikk bruke vår telefon for å ringe sin mor en rekke ganger, fortalte politiførstebetjent Jørgensen.

I det siste avhøret i november erkjente tiltalte å ha hatt frivillig sex med kvinnen som anmeldte overfallsvoldtekten i Baneheia 29. mai og kvinnen som anmeldte voldtekt i båten i Otra 4. juni. Men han benekter overfallsvoldtekten i Baneheia 26. juni.

Gikk i fella hele tiden

— Da vi foreholdt ham at telefonen han hadde brukt til å sende sitt telefonnummer til voldtektsofferet fra båten, var det samme nummer som ble brukt i Tyskland og Dubai, sa han at dette ikke kunne stemme. Politiet foreholdt ham at selv om han forklarte å ha vært på Tinnheia slo telefonen hans inn på basestasjoner i Kongensgate. Hans forklaring er at det er feil på basestasjonene. Han skjønte ikke at han gikk i fella hele tiden, sa Jørgensen.- Og da vi fant biologiske spor i Baneheia etter overfallsvoldtekten 26. juni var forklaringen at bevisene var plantet der av to kamerater, sa Jørgensen.

Sparket ut av fotballklubben

Den tiltalte var i en periode på fire måneder årsskiftet 2010/2011 med på juniorlaget til en fotballklubb i Kristiansand. Treneren på laget fortalte om en gutt med helt uvanlige og gode fotballferdigheter, men som var svært egoistisk og selvopptatt. Etter hvert oppstod det så mange konflikter på laget forårsaken av tiltalte at han måtte kastes ut.

— Kameraten hans fortalte meg da tiltalte var i Spania at han neppe ville komme hjem igjen fordi han skulle ha voldtatt en norsk jente, fortalte treneren til retten.