KRISTIANSAND: Det sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Ingrid Bentsen, til Fædrelandsvennen.

Mandag formiddag valgte instituttet å sende ut ekstremvarsel for Sør-Rogaland og Agder. Ekstremværet ble døpt «Frida» og skulle gi opptil 100 millimeter nedbør i regionen.

Mest på Lindesnes fyr

Klokken 20 mandag kveld er det gjort målinger en rekke steder på Sørlandet. Mest nedbør har det kommet på Lindesnes fyr med 27,6 millimeter.

— Det ble ikke så mye nedbør som fryktet, og været ble langt fra ekstremt. Men til vårt forsvar vil jeg understreke at det var ventet byggevær og tordenbyger. Det er en værtype som det kan være svært vanskelig å varsle. Og ut fra de prognosene vi hadde mandag morgen var det ventet langt mer nedbør. Men å kalle det ekstremvær var ikke nødvendig, sier Bentsen.

Bentsen forklarer at prognosene ut over mandag ettermiddag imidlertid viste at det ble langt mindre «vær» enn fryktet.

Ulv, ulv

— Mister ekstremvarsler sin kraft når det ikke blir slik man varsler?

— Nå er det ikke mange ganger i løpet av et år at vi sender ut ekstremvarsler, men man bør selvsagt ikke rope ulv for ofte, sier Bentsen.

Klokken 21 mandag kveld forteller Bentsen at det regner mest i østlandsområdet, og at nedbøren er på vei i nordøstlig retning.

— I kveld sender vi ut en oppdatering om at ekstremværet ikke ble som man fryktet, og at det er minkende nedbør i løpet av natta, sier Bentsen.

- Skivebom

Værstatistiker Bernt Lie, som har tilhold på Eigebrekk i Mandal, er ikke imponert over meteorologenes varsling om ekstremvær.

— Det er vel så skivebom som du kan få det, mener Lie.

I hagen i sitt sommerpardis har Lie sin egen værstasjon. Klokken 20 i kveld hadde det samlet seg 11,3 millimeter nedbør.

Lie mener det er svært synd at det sendes ut ekstremvarsler som det ikke blir noe av, og mener det svekker tilliten til varslene.

— Helt avgjort. Det settes i gang et kjempeapparat med varsling både til fylkeskommunale og kommunale etater, og så blir det ingenting av. Det er ille, mener Lie.

Her er målingene for værstasjonene i Agder mandag kl. 20:

(Målingen er foretatt i tidsrommet 08 - 20)

Lindesnes fyr – 27,6 millimeter

Mestad, Torridal – 20,7 mm

Kjevik, Kristiansand – 20,6 mm

Mandal by – 19,8 mm

Nelaug – 17,8 mm

Konsmo – 17 mm

Byglandsfjord, Neset – 14,8 mm

Torungen – 13,9 mm

Landvik, Grimstad – 13,7 mm

Sinnes, Sirdal – 11,6 mm

Mandal, Eigebrekk – 11,3 mm

Hovden – 6,2 mm

Valle – 3,5 mm