– Alle barn som bor i Norge tilbys vaksinasjon mot flere smittsomme sykdommer gjennom det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet. Hensikten er å gjøre barna livsvarig immune mot alvorlige sykdommer, forteller Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet til Familieprat.no.

Vaksine mot 10–12 sykdommer

Per i dag omhandler programmet vaksinasjon mot 10–12 sykdommer. I tillegg får barn av foreldre fra enkelte utsatte land tilbud om vaksine mot hepatitt B og tuberkulose.

Følgende vaksiner inngår i barnevaksinasjonsprogrammet (for barn født fra og med 2009):

• 3 måneder: difteri, stivkrampe (tetanus), og kikhoste (i en trippelvaksine kalt DTP), haemophilus influenzae type b (Hib), poliomyelitt, pneumokokksykdom

• 5 måneder: DTP, Hib, poliomyelitt, pneumokokksykdom

• 12 måneder: DTP, Hib, poliomyelitt, pneumokokksykdom

• 15 måneder: meslinger, kusma, røde hunder (MMR-vaksinen)

• 7 år: DTP, poliomyelitt

• 12–13 år: MMR-vaksinen. Jenter får også tilbud om vaksine mot HPV, Humant papillomavirus, som kan forårsake livmorhalskreft.

• Ungdomsskolen: difteri, stivkrampe (tetanus), poliomyelitt og tuberkulose (til barn av foreldre fra utsatte land),

• 0-18 år: hepatitt B (til barn av foreldre fra utsatte land)

En del av vaksinene gis som kombinasjonsvaksiner, slik at det blir færre stikk og mindre bivirkninger for barnet.

LES OGSÅ:

Lek frem utviklingen

Babyen kan høre om du er trist eller glad

"Alle" vil ha barn om våren

Stor oppslutning om vaksinene

– Koster det noe å ta disse vaksinene? Og må man ta dem?

– Barna får disse vaksinene gratis på helsestasjonen, forklarer Synne Sandbu, og fortsetter.

– De er ikke obligatoriske i den forstand at foreldre er pålagt å gi dem til barna sine, men oppslutningen om vaksinasjonsprogrammet er stort med over 90 % deltakelse. Helsestasjonen sender automatisk innkallelse til de ulike vaksinasjonene, slik at foreldrene slipper å holde oversikt over dette selv.

– Finnes det bivirkninger av vaksinene?

– Bivirkningene ved vaksinasjon er lette og ufarlige sammenlignet med sykdommen vi vaksineres mot, beroliger legen. Vanlige bivirkninger er rødhet, hevelse og svie på stikkstedet. Barnet kan også få litt feber etter vaksinasjonen. Ved høy feber eller nedsatt allmenntilstand skal du kontakte lege. Alvorlige bivirkninger er heldigvis vært sjeldne.

Vaksinene du må betale selv

Det offentlige barnevaksinasjonsprogrammet gjelder bare sykdommer som helsemyndighetene har definert som alvorlige, og som man har kommet frem til at det er samfunnsøkonomisk forsvarlig å vaksinere alle mot.

– Er det andre vaksiner foreldre likevel bør vurdere å gi barna sine?

– Vaksinasjon mot hepatitt B tilbys bare barn av foreldre fra land med høy forekomst av sykdommen. Vaksinen kan være aktuell for andre barn for eksempel ved reiser, eller hvis det er lekekamerater som har sykdommen. Hepatitt B kan føre til kronisk leverbetennelse og et av tegnene på det kan være gulsott, sier Sandbu.

– Hva med vanlige barnesykdommer som rotaviruset og vannkopper?

– De er ikke en del av det offentlige vaksinasjonsprogrammet. Vannkopper er vanligvis en helt ufarlig sykdom for barn, men litt verre for voksne. Hvis et barn har nedsatt immunforsvar, kan det være en god idé å vaksinere barnets søsken for å unngå smitte, sier hun.

– Rotavirus er den mest vanlige årsaken til alvorlig mageinfeksjon hos småbarn, med symptomer som kraftig diaré og oppkast, En enkel dråpevaksine kan beskytte barnet mot dette. Men den vaksinen må gis tidlig, helst bør første dose gis allerede når barnet er 6 uker, legger hun til.

Ellers vil Folkehelseinstituttet også nevne at man kan vaksinere barna mot influensa. Men da bør man være oppmerksom på at det kommer nye influensatyper hvert år, og at influensavaksinen derfor må gjentas årlig for å ha effekt.

Ønsker man vaksiner utover det offentlige vaksinasjonsprogrammet, tar man kontakt med helsestasjonen eller fastlegen. Man må da betale vaksinasjonen selv, men det dreier seg bare om noen hundrelapper, informerer Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ:

Kjøp smart — kjøp brukt

Ta kontroll over svangerskapskvalmen

Fakta om sykdommene:

• Difteri er en svært smittsom og alvorlig halsinfeksjon. Den kan gi livstruende skader på hjerte, nyrer og nervesystem. Sykdommen kan også medføre kvelning hos små barn.

• Stivkrampe skyldes en bakterie som produserer en sterk gift, som forårsaker kraftige kramper og pusteproblemer, ofte med dødelig utgang.

• Kikhoste er en svært smittsom luftveisinfeksjon med kraftig hoste som kan pågå i månedsvis. Den fører ofte til lungebetennelse. Sykdommen kan være livstruende for spedbarn.

• Hib-infeksjon (Haemophilus influensa) er en alvorlig bakterieinfeksjon som utvikler seg raskt. Det kan føre til bihulebetennelse, mellomørebetennelse, bronkitt, lungebetennelse, hjernehinnebetennelse og blodforgiftning, men fremkaller ikke influensa slik det latinske navnet skulle tilsi.

• Poliomyelitt er en akutt virusinfeksjon som angriper de motoriske nervecellene i ryggen og forårsaker lammelse.

• Pneumokok-infeksjon er en bakterieinfeksjon som forårsaker øre- og bihulebetennelse, som også kan utvikle seg til lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse.

• Meslinger er en virussykdom som gir høy feber, hoste og utslett. Den kan også føre til luftveisinfeksjoner, ørebetennelse og hjernehinnebetennelse.

• Røde hunder er en virussykdom med utslett. Den er ufarlig for de fleste barn og voksne, men dersom gravide blir smittet - kan fosteret bli alvorlig skadet.

• Kusma er en smittsom virussykdom som rammer spyttkjertlene og sentralnervesystemet. Den kan også føre til hjernehinnebetennelse. Gutter og menn som smittes etter puberteten kan få testikkelbetennelse og bli sterile.

• Humant papillomavirus er et seksuelt overførbart virus som kan føre til livmorhalskreft.

• Tuberkulose (tidligere kalt tæring) er en bakteriesykdom som kan angripe hele kroppen. Men det er som oftest lungene som rammes. Sykdommen kan være dødelig.

• Hepatitt B er et virus som fører til kronisk leverbetennelse. Et vanlig symptom er gulsott.

(NB! Nyfødt-gulsott skyldes ikke hepatitt B).

• Vannkopper er ikke med i det offisielle barnevaksinasjonsprogrammet. Dette er en meget smittsom sykdom som regnes til «barnesykdommene». Den fører til utslett og blemmer som er ubehagelige, men ufarlige for de fleste.

• Rotavirus-vaksine er ikke med i det offisielle barnevaksinasjonsprogrammet.

Hvert år får 30.000 norske barn kraftig diaré og oppkast på grunn av rotavirus. Flere hundre av dem havner på sykehus. Viruset kan i alvorlige tilfeller føre til alvorlig dehydrering og dødsfall. Nesten alle sykdomstilfellene kunne, ifølge Folkehelseinstituttet vært unngått med vaksine.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)