KRISTIANSAND/ KAIRO: Kaldt friskt vann og litt å spise skal være det første Ingvild Selvik Ask ba om da hun kom til den norske ambassaden like etter klokken 9 i morges.

Fremme i Kairo

Etter fire døgn i ørkenen, bortført og på flukt med kidnapperne, kom hun i trygghet til Kairo nå i morges i en bil med fire bevæpnede vakter, melder Aftenposten. Her ble hun tatt i mot av ambassadør Tor Wennesland.

Da hun kom frem, ga hun en kort uttalelse til pressen der Selvik Ask fortalte om den store lettelsen over å bli løslatt. Hun fortalte om bekymringen underveis.

— Kommer jeg til Norge igjen, kommer jeg til å se mine venner og familie?

Men hun sa at hun fokuserte på håpet om at det skulle ordne seg.

Truet

I et telefonintervju med Fædrelandsvennen gjør hun det likevel klart at gisseltagerne truet med å ta i bruk sterke midler.

— Kidnapperne var klare på at de måtte ty til sterke midler for å oppnå det de ønsket. De hadde to venner som de gjerne ville ha ut av fengsel. Hvis de ikke ble løslatt ville kidnapperne være nødt til å drepe oss, sier Ingvild Selvik Ask til Fædrelandsvennen.

Løslatelsen ble kjent i 2-tiden i natt.Ingvild Selvik Ask (31) og den israelske statsborgeren Amir Hassan (34) ble sluppet fri etter gisseldrama i Egypt natt til tirsdag.

Men selv om det har vært strabasiøse dager, understreket barnelegen fra Mandal at hun og den israelske mannen hun ble bortført sammen med, har blitt behandlet bra og ikke lidd noen nød.

Diskuterte musikk og film

31-åringen sier at kidnapperne behandlet henne bra under fangenskapet.

— Vi har vært på flukt i ørkenen siden torsdag. Kidnapperne har behandlet oss bra og vi har vært varme og fått mat. De fortalte at for å få oppmerksomheten de ønsket måtte de kidnappe turister. De truet oss på livet, men ellers har vi hatt det bra, sier Ask.

- Det må jo ha vært skremmende?

— Ja, men du må jo bare håpe at det går godt helt til det motsatte er bevist. Vi forsøkte å tenke på andre ting. Vi har vært to personer som har vært kidnappet sammen, så vi fikk ganske god tid til å bli kjent med hverandre. Vi diskuterte musikk og filmer og alt mulig for å holde humøret oppe, sier Ask.

Surrealistisk

Mandal-jenta forteller at hun opplevde hele hendelsen som surrealistisk.

— Vi satt i en drosje og ble presset av veien av to store biler. Gudskjelov at vi ikke døde i krasjet, men det gikk heldigvis bra. Deretter ble vi tatt over i disse bilene og kjørt av gårde, sier Ask.

Nå gleder hun seg til å komme tilbake til familie og venner i Norge.

— Jeg skal gi familien min en god klem. Det var tider hvor jeg lurte på om jeg kom til å komme hjem. Jeg føler meg vanvittig heldig. At det har gått bra er bare flaks. Jeg har hatt det rimelig bra, men de som har vært hjemme har hatt det verre. Det verste var å ikke kunne informere dem om at det sto bra til med meg, sier Ask

Innfridde ikke krav

Hun forteller at hun fikk lov til å ringe hjem på fredag, men siden har hun ikke hatt kontakt med noen.

— Jeg må takke egyptiske myndigheter og den norske ambassaden. De har stilt opp som bare det, sier Ask, som trolig er hjemme i Norge i løpet av dagen.

Hva som førte til gjennombruddet, ikke er foreløpig ikke kjent. Utenriksdepartementet sier at det er egyptiske myndigheter som har hatt ansvaret for hele operasjonen, selv om også den norske ambassaden i Kairo har hatt kontakt med beduinledere i Sinai.

Gisseltakerne krevde i utgangspunktet at to slektninger som er fengslet i en narkotikasak skulle frigis i bytte mot den norske og den israelske kvinnen. Ifølge en egyptiske journalist har ikke dette kravet blitt innfridd.