Åtte av tolv biskoper i Den norske kirke ønsker at kirken skal kunne vie homofile. I et forsøk på å finne en løsning som kan samle alle, anbefaler de åtte imidlertid at kirken samler seg om en forbønnsliturgi for homofile som er viet borgerlig. Mindretallet kan ikke slutte seg til dette.

Agder-biskop Stein Reinertsen tilhørte mindretallet.

Den felles ekteskapsloven som trådte i kraft i 2009 gjorde det mulig for homofile par inngå ekteskap, og erstattet dermed den tidligere partnerskapsloven. Siden har debatten gått om hvordan Den norske kirke skal forholde seg til endringen.Den norske kirke har vigselsrett. Men mens alle par som vil gifte seg, kan inngå ekteskap i Rådhuset, har kirken fortsatt bare holdt døren åpen for heterofile par.

Enkelte prester har foretatt såkalte forbønnshandlinger for homofile ektepar. Men disse har måttet inngå selve ekteskapet i Rådhuset, og prestene har vært pålagt å utføre forbønnshandlingen slik at den ikke ligner en ekteskapsinngåelse.

I februar 2013 gikk bispemøtets samlivsetiske fagutvalg inn for at homofile skal få gifte seg i kirken. Utvalget var delt, men preses Helga Haugland Byfuglien tilhørte flertallet som gikk inn for dette.

Etter bispemøtets innstilling i dag, skal saken drøftes videre i Kirkerådet, som eventuelt sender saken til endelig vedtak på Kirkemøtet i april 2014. Kirkemøtet har siste ord i saken dersom kirkens liturgi skal endres.

Fædrelandsvennen kommer tilbake med mer.