KRISTIANSAND: - Det vil bli svært dramatisk for vår økonomiske situasjon dersom vi må ut med 26 millioner kroner, sier klinikksjef Oddvar Sæther ved Klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehus.

Fra Kristiansand kommune fikk han skriftlig krav i sommer om å få dekket hva det har kostet å gi metadon og subutex til Lar-pasienter helt tilbake fra 2004. Og regningen er på rundt 26 millioner kroner, eksklusive renter, viser dokumenter Fædrelandsvennen har fått innsyn i.

- Helsedirektoratet har som faginstans vært helt tindrende klare på at helseforetakene skal betale for tildeling, og derfor krever vi pengene av sykehuset, sier helse— og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand kommune.

I flere år har kommunen og sykehuset kranglet om hvem som skal betale det det koster å dele ut heroin-substituttet, altså selve overleveringen av medisinen til Lar-pasienten. De som er i fengsel, inn under hjemmesykepleien eller institusjon regnes ikke inn. Bare de som går til apotek for å få dosen sin.

Sykehusene

Saken ble brakt inn for helse- og omsorgsdepartementet som skulle skjære gjennom. For ganske nøyaktig ett år siden (14. september) overleverte direktoratet en rapport som viste at praksisen varierer fra sykehus til sykehus. Men direktoratet anbefalte at sykehusene skulle ta regningen.

- Det er vi helt uenige i. Det er en målsetting at Lar-pasienter skal behandles på lik linje med alle andre pasienter i kommunehelsetjenesten, og de andre pasientene får sine medisiner tildelt på kommunens regning, sier Sæther.

Bare i Kristiansand kommune har antall Lar-pasienter økt fra 46 i 2004 til 140 i fjor, viser en oversikt Kristiansand kommune har oversendt Sørlandet sykehus. Men sykehuset vil få regningen fra Lar-pasienter fra begge agderfylkene. I Vest-Agder var det i følge Reidun Åsland ved Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling ved Sørlandet sykehus 419 Lar-pasienter i 2012. Dermed vil utgiftene for sykehuset langt overstige de 26 millionene fra Kristiansand kommune.

På landsbasis var det 6600 pasienter ved utgangen av 2011, og det tallet har steget jevnt siden.

Presedens

- Hvis det blir besluttet at sykehuset må ta regningen, vil det få presedens for hele Norge, sier Sæther.

Og han mener størrelsen på den regningen er årsaken til at saken stoppet fullstendig opp i Helse- og omsorgsdepartementet, en del sykehus vil trolig ikke engang ha råd til dette.

I mars i år ble Sørlandet sykehus og kommunen enige om å nedsette et forhandlingsut- valg for å prøve å komme til enighet lokalt. Utvalget kom ikke engang i arbeid før samarbeidet strandet.

Dahlen sier han har etterlyst en avgjørelse fra departementet, uten å få svar. Mens Sæther har fått signaler om at saken skal avgjøres i statsbudsjettet.

I Statsbudsjettet vil politikerne kunne tilleggsbevilge penger til sykehusene, dersom beslutningen om å la sykehusene ta regningen opprettholdes.

Avgjøres i statsbudsjettet

Regjeringen vil ikke bestemme seg for hvordan krangelen om Lar-regningen skal løses før under behandlingen av statsbudsjettet for 2014. Det går fram av et svar helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre ga i Stortingets spørretime 16. august.

I svaret skriver Støre videre:

"Det er riktig at Helsedirektoratet i brev av 30. november 2011 anbefalte at de regionale helseforetakene skulle overta det totale finansieringsansvaret for substitusjonsbehandlingen (legemiddelkostnadene og utleveringskostnadene). I Helsedirektoratets brev at 14. september 2012 fremkommer det at spesialisthelsetjenesten i dag dekker om lag 2/3 av utleveringskostnadene i landet sett under ett. Det er imidlertid store regionale og lokale variasjoner."