Hvordan håndterer dere skjermjulen? Send inn bilder eller meldinger på #skjermjul

Noe av det fine med høytider, slik som julen, er at den tvinger oss til å roe ned. Butikker er stengt, skoler er stengt, vi har sjekket ut fra jobben.

Det borger for sitt-ned-tid med familie og venner. Men hva skjer? Flere vi har snakket med tror det går mot tidenes skjermjul.

Vi tror vi har fellesskap, men i virkeligheten bedrar vi oss selv — for er det fellesskap når alle i familien sitter fordypet i hver sin skjerm?

Mobilkurv

Hos familien Sem på Grefsen i Oslo har de tatt tak i nettopp dette. Derfor har de innført en ny regel for juleselskapene i år.

- Jeg skal stå med en kurv i døren. Der skal gjestene legge fra seg mobilen før de går inn i stuen, sier Ann-Kristin Sem.

Tobarnsmoren hadde nemlig sett seg lei på en negativ trend i storfamiliens selskaper.

— Jeg så rundt meg, hva er det vi egentlig gjør? Folk var begynt å bli fjerne når det var bursdager og familieselskaper. Hver og en satt for seg selv med øynene i mobiltelefonskjermen. Vi MÅ ikke ha den telefonen der hele tiden, jeg syntes det var nødvendig å ta grep, forteller moren.

Man samles jo og feirer, da skal man jo nettopp være sammen som familie, ikke sitte og snakke og dele ting med alle andre på Facebook. Caroline Sem (16).

Det er blitt sånn. Mobilen har jo i likhet med servietten fått en fast plass ved siden av tallerkenen din, det er ikke pent , supplerer pappa Yngve Sem.

Husets eldste datter syntes først det var en dårlig idé, og foreslo friskt at ungdommene skulle være unntatt.

— Men jeg skjønner det jo. Man samles jo og feirer, da skal man jo nettopp være sammen som familie, ikke sitte og snakke og dele ting med alle andre på Facebook og så videre, sier Caroline (16).

Saken fortsetter under bildet

Familien Sem på Grefsen i Oslo ser frem til juleselskaper med familien der prat og spilling står i fokus, ikke skjermer og mobiltelefoner. Fra venstre: Ann-Kristin, Emilie (12), Caroline (16) og Yngve. Foto: Kristine Grue Langset

— Vi tror vi har fellesskap, men det er lett å lureseg selv

Norske barn og unge har både tilgang til og konsumerer digitalt innhold i stadig større mengder. I løpet av ett år har nesten dobbelt så mange barn mellom tre og elleve år fått tilgang til mediebrett, ifølge tall fra TNS Gallup tidligere i høst.

For syvende gang har de kartlagt barn og unges mediebruk i den store Mediebarnundersøkelsen.

Hele 46 prosent av barna i alderen 3 til 11 år har sin egen mobiltelefon og hele 78 prosent har eget eller tilgang til nettbrett i husstanden.

Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten. Foto: Barnevakten

Ifølge medietilsynets Trygg bruk-undersøkelse fra 2012 har 94 prosent av barn mellom 9 og 16 år egen mobil. Barn bruker mobilen mest til å snakke, sende SMS, ta bilder, høre på musikk og spille spill.

— Voksne som må ta regien

-Det er vi voksne som må ta regien her, dersom vi ønsker en endring, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

— Nåsom vistår foran julen har vi mer tid sammen,og har også mulighet til å gjøre og oppleve mer sammen, sier hun og legger til:

— Vi tror vi har fellesskap, mendet er lett å lureseg selv.

Hun peker på at «Ja, man kan krysse av for at de er hjemme og vi er under samme tak», men realiteten er at man er i hver sin verdenvia hver sine skjermer.

Barnevaktens ber oss utfordre oss selv på skjermfrie tidslommer, men det bør gjøres i overenstemmelse med barna på forhånd.

— La dem komme med forslagtilaktiviteter som kan gjøres sammen som familie.Det skal ikke så mye til, men en skitur, ut og ake i en gøy bakke, gå sammen og bade eller bowle.Hjemmet bør også være en plass for fellesskap, og det er mye man kan gjøre sammen hjemme på tvers av alder:Lage mat, bake, ulike hobbyaktiviteter, kort- og brettspill, sier hun.

Hvordan løser dere «skjermjulen»? Si din mening i kommentarfeltet eller send oss en epost! Du kan også sende inn dine bilder av skjermjula på instagram eller twitter med #skjermjul

Ribbebilder på Facebook

Elisabeth Staksrud er førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitet i Oslo, og forsker på barn og unges internettvaner.

Hun mener mye tyder på at de små skjermene vil bli brukt rekordflittig denne julen, og viser til at nettbrukerne blir stadig flere og yngre, og at antallet nettbrett og smartmobiler rundt om i norske hjem øker.

- Det konstante behovet mange har for å sjekke og poste oppdateringer på sosiale medier gjør at det neppe vil mangle på hverken ribbebilder på Facebook fra de voksne eller Instagrambilder med årets julegavefangst fra barna.

— Og når barna sitter og trykker på hver sin skjerm, kan jo mor og far se på Jul i Skomakergata i fred og ro på sin. Da er det viktig å huske at fellesopplevelser også har en verdi, og legge til rette for det, sier Staksrud.

Like ille for de voksne

Familien Sem har allerede «tørrtrent» i et familieselskap tidligere i høst. Og det var ikke nødvendigvis verst for de unge i familien - det å skulle legge bort mobilen.

— Det var like ille for de voksne. Vi har en svoger som gjerne kan sitte borti en stol og være sånn halvveis med i samtalen, halvveis opptatt av telefonen, gjerne noen sportsresultater, forteller Ann-Kristin.

— Dette skal vi gjennomføre, det skal mye til før mobilen kommer frem. Det blir prestisje å la den forbli der i kurven, tror hun.

De blir11 på julaften: Mor Ann-Kristin, far Yngve, Caroline (16) og Emilie (12). I tillegg besteforeldre, tante, onkel og fettere - og for ikke å glemme; to hunder.

Familien forteller at de er en sammenspleiset gjeng, de trives i hverandres selskap og er trygge på hverandre. Nettopp derfor gikk det lett å fremme mobilkurv-forslaget uten å frykte at noen ble fornærmet.

- Når mobiltelefonene er gjemt unna, hva fyller dere tomrommet med?

— Det tomrommet klarer vi fint å fylle. Det blir mer ro og avslappet stemning, mer tid til prat og kortspill og andre spill, sier Yngve.

Det som julen virkelig handler om, mener de.