Ved hjelp av verktøy stukket inn gjennom små hull i buken, fjernes livmoren uten å spille mer enn et par dråper blod.. Foto: Steinar Vindsland

KRISTIANSAND: — Denne metoden er bedre for både pasienten og kirurgen, sier Hoyer-Sørensen ved Kvinneklinikken på Sørlandet sykehus.

Han tok, som en av tre i Norge, sin mastergrad i avansert kikkhullskirurgi ved University of Surrey i England. Det er den eneste formelle utdannelsen som finnes innen dette feltet på verdensbasis. I Norge kan denne type avansert gynekologisk kikkhullskirurgi bare utføres ved fire andre sykehus, i tillegg til Sørlandet sykehus.

Vi ble med på en operasjon

Fire rør er stukket inn i buken på en 72 år gammel kvinne med kreft i livmoren. Gjennom rørene er det tre verktøy og et HD-kamera med kraftig lys. Han håndterer to av dem, mens overlege Sigurd Hortemo assisterer med de to andre.

— HD-bildene har revolusjonert arbeidet vårt, sier Hoyer-Sørensen.

SPESIALIST: Overlege Christian Hoyer-Sørensen har tatt mastergrad i avansert, gynekologisk kikkhullskirurgi. Foto: Steinar Vindsland

Gass sprøytes inn for å blåse opp bukhulen, slik at kirurgene får rom til å arbeide uten å skade indre organer og samtidig gi lys til kameraopptakene. På to skjermer foran dem vises video i HD-kvalitet fra kvinnens indre. Kvaliteten på bildet gjør at kirurgen lettere kan unngå å skade indre organer.

Fordeler for pasienten

— Fordelen med kikkhull framfor åpen kirurgi er først og fremst mindre ubehag og risiko for pasienten. Uten kikkhullskirurgi ville denne kvinnen hatt et operasjonsarr på 11 centimeter og et tilsvarende åpent sår under hele operasjonen. Det åpne såret alene ville økt sjansene for sykehusinfeksjon, sier Hoyer-Sørensen.

Verktøyet hans er små saksetenger, strøm og en mini-sag som beveger seg fram og tilbake 55.000 ganger i sekundet. Ved hjelp av dette kuttes og svis livmorens festepunkter av fra bukhulen. Dermed brennes blodårene av, og stopper blødningen. Kirurgen opererer med en presisjon som også reduserer skader på andre organer enn de som skal fjernes.

Presisjonsarbeid

— Man må være stø på hånden, og det tar en stund å mestre dette, sier Hoyer-Sørensen.

SÅR: Bare fire små sår på under centimeteren hver blir knapt arr engang etter operasjonen. Foto: Steinar Vindsland

Presisjonen i arbeidet reduserer også risikoen for komplikasjoner og behovet for smertestillende. Dessuten kommer pasienten raskere på beina igjen. 72-åringen på operasjonsbordet vil trolig være utskrevet allerede dagen etter inngrepet. Med åpen kirurgi hadde det trolig blitt 3-5 døgn på sykehuset.— Og når vi først har kamera inne i pasienten, er det lett og effektivt å sjekke overflatene på indre organer for å se om det kan være andre ting som er galt, sier Hoyer-Sørensen.

Når han trekker og vrir i verktøyene som stikker inn i buken, ser det nesten grovt og sleivete ut. Men utvekslingen lyver, for inne i kvinnen løsnes livmoren fra bukhulen med kirurgisk presisjon. Når hele livmoren er løsnet, trekkes den enkelt ut av skjeden. Deretter lukkes toppen av skjeden med sting mens man ser det hele på HD-skjermen. Hele operasjonen tar en god time.

På avlastningsbordet viser Hoyer-Sørensen oss livmoren, og den lille, mørke klumpen som utgjorde kreftsvulsten. Bare et par millimeter tykk er den på størrelse med mange av svulstene som oppdages i pasienter.

I flasken med oppsug av væske fra operasjonen er det knapt et par dråper blod.