VENNESLA: — Vi har ikke full oversikt ennå. Det er en teknisk forskrift som blir sentral i denne saken, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet Sør-Norge, Arve Semb Christophersen, til Fædrelandsvennen.

Han holder til i Skien, men var både torsdag og fredag i telefonisk kontakt med Kristiansand-kontoret etter arbeidsulykken på Støleheia.

Torsdag kveld, etter at Fædrelandsvennen publiserte bildet av hjullasteren som ble brukt under dødsulykken i Vennesla, mottok vi tips fra en ekspert på forskrifter til maskiner og løfteoperasjoner.

Slangebruddsventil

Vedkommende som vil være anonym, hevder hjullastere eller andre maskiner ikke skal benyttes til løft av fritthengende last, med mindre maskinen har en såkalt slangebruddsventil på selve løfteren og tilt. En slik ventil skal forhindre at et løfteapparat faller i bakken om en annen del på maskinen ryker.

I forskrift om maskiner fastsatt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet i mai 2009, står det følgende under avsnittet "Tilleggskrav om vern mot farer som kan oppstå ved løfteoperasjoner":

" Maskiner, løfteredskap skal være konstruert og bygd slik at det ikke oppstår svikt som følge av materialtretthet eller slitasje ved den bruken de er bestemt for".

Alle maskiner skal også være utstyrt med en bruksanvisning.

Torsdag konkluderte Dag Ommundsen i Arbeidstilsynet i Kristiansand med at hjullasterens løfteapparat etter alt å dømme deiset i bakken som følge av en røket hydraulikkslange. Det er også krav til momentvarsling i førerhus, og at dette skal være beskrevet i maskinens instruksjonsbok.

— Dette er en funksjonsforskrift som gjelder alle løfteoperasjoner, uansett hvilken maskin som benyttes, hevder tipseren.

Viktig å finne årsaken

Når vi konfronterer Dag Ommundsen om hjullasteren på ulykkesstedet, en 2004-modell, var godkjent for løft av fritthengende last og krav om slangeventil, svarer han først at denne forskriften kun gjelder gravemaskiner, ikke hjullastere.

— Det er sannsynlig at det kun gjelder gravemaskiner. Jeg må sjekke dette nærmere for å være helt sikker, sier Ommundsen.

Han sier dette vil fremkomme når tilsynet er ferdig med sin rapport en gang i neste uke. Ommundsen sier han fredag vil snakke med ledelsen i Opp kraftledningstjenester, hvor den avdøde var ansatt.

— Det blir viktig å finne årsaken til ulykken, understreker overingeniør Dag Ommundsen.

Regiondirektør Arve Semb Christophersen sier det fredag var dialog mellom Arbeidstilsynet i Kristiansand og det tekniske fagmiljøet i Trondheim om dødsulykken på Statnetts eiendom på Støleheia.

— Vi vil søke å bringe på det rene både de faktiske forholdene omkring ulykken og eventuelt brudd på lov og forskrift så fort som mulig, men trenger av naturlige grunner litt tid, sier Christophersen.

Regnet med alt i orden

Daglig leder Rune Aurebekk i Opp kraftledningstjenester AS sier at han kjøpte hjullasteren på Østlandet i 2012 og fikk den levert med løftebom og skuff.

— Det er ikke slangebruddsventil på denne maskinen. Vedkommende som leverte meg maskinen sjekket den og sa den var godkjent for løft. Jeg har ikke selv kontrollert om det er krav om en slik ventil, men regnet med at alt var i orden. Hjullasteren ble årsgodkjent i fjor. Det høres kanskje litt rart ut at dette kunne skje, sier Aurebekk.

Fredag samlet den daglige lederen arbeidskolleger hjemme hos seg selv for å "prate ut". Alle er sterkt berørt etter tapet av en dyktig arbeidskollega.