KRISTIANSAND: – Systemet var der. For å fange opp ting som skjedde. Skolen satt i gang systematiske samtaler med elever og foreldre da de ble gjort oppmerksom på mobbingen av Robert Liland. Vi kan dokumenter at Tinntjønn skole kontinuerlig har jobbet med skoletrivsel og miljøet på ulike nivå, hevdet advokat Gro Hamre i sin partsforklaring.

Visste ikke

Hun sa at skolen i begynnelsen ikke ble gjort oppmerksom på hvor ille Robert Liland (23) faktisk hadde det på ungdomsskolen.

– I en klassisk mobbesak er det gjerne slik at en konflikt oppstår fordi noe skjer på skolen. I denne saken begynte ting å skje i sommerferien, før Robert Liland skulle opp i niende klasse. Det sier noe om skolens mulighet til å være der da det skjedde, eller få gjort noe med det. Konflikten rekker å bli tung før skolen får mulighet til å gjøre noe. De oppfattet den mer som en elevmiljøsak. En sak de da også tok fatt i, fremholdt Hamre.

På dette tidspunktet oppfattet skolen at Robert Liland var i en konflikt om et dataspill med noen tidligere kamerater, og at han ikke ble invitert i bursdag.– Nå vet vi at han ble banket opp flere ganger i uka, og truet. Men det bildet får ikke skolen i oktober 2003, da var det en konflikt mellom tidligere venner, og det griper skolen fatt i – på det nivået, understreket Hamre.

Må frifinnes

Gro Hamre mener Søgne kommune ikke kan lastes i saken og må frifinnes. Hun avviser dermed erstatningskravet på nærmere én million kroner for varige mén som Robert Liland skal ha blitt påført som følge av mobbingen.Hamre fester ikke lit til konklusjonen til Magne Tauler, motpartens psykiatrisk sakkyndige, om at Liland lider av en posttraumatisk stresslidelse etter mobbingen, og dermed er 30 prosent invalid.

Den rettsoppnevnte sakkyndige, Sverre Haugsnes, er ikke enig i at Liland lider av posttraumatisk stresslidelse. Han konkluderer med at Liland er 20 prosent invalid, i en kombinasjon av en depressiv lidelse og tvangslidelse. Hamre hevder at den depressive delen av invaliddiagnosen er så liten at den ikke medfører erstatningsansvar. Hun legger også til grunn at tvangslidelsen ikke utelukkende skyldes mobbingen og derfor ikke teller med i vurderingen.

Kommunen avviser også kravet fra Lilands advokat om 60.000 kroner for å dekke fremtidige utgifter til behandling.