IMOT: Gunnar Flakk (t.v.) og Olav Flaa mener byggingen vil føre til at naturen blir ødelagt, uten at man får noe igjen for det. Foto: Erlend Olsbu

BIRKENES: — I Danmark har de hatt vindkraft i mange år. Da må vi jo kunne klare det her også. Det er bare å få dem opp, sier Mary Anne Martinsen.

Tirsdag skal kommunestyret i Birkenes avgjøre om de sier ja eller nei til vindkraftverket i Birkenes. Dagen før avgjørelsen faller er meningene delte blant folk i Birkenes. Ved kafébordet utenfor Marikken på Strøget er alle for.

— Motstanderne sutrer noe voldsomt. Jeg synes de overdriver veldig. Vindmøllene er godt synlig, men du hører dem jo nesten ikke, sier Martinsen.

— Jeg vil heller ha vindmøller enn eiendomsskatt, bifaller Miriam Glad.

— Hva med naturen som blir ødelagt?

— Alt ødelegger naturen. Når du bygger et hus blir naturen ødelagt, sier Martinsen.

- Vi har nok av strøm

På storkiosken lenger oppe i gaten er stemningen en annen.

— Hva skal vi med det til? Vi har jo nok av strøm. Vindmøllene vil rasere naturen og vi får ingenting igjen for det. Grunneierne vil tjene litt penger, men det skaper ingen arbeidsplasser for folk herfra. Selskapet er svensk og strømmen havner vel i Tyskland. Vi kan gjerne hjelpe svenskene, men ikke på denne måten, sier Gunnar Flakk.

De andre mannfolkene ved bordet er av noenlunde samme oppfatning, selv om ikke alle lar seg engasjere nevneverdig.

— Neste gang du kommer kan vi snakke om eiendomsskatten, sier Olav Flaa.

Åpent blant politikerne

Grunneiere, hyttefolk og naturvernere har alle ytret seg i sterke ordelag om vindmølleplanene. Blant "folk flest" har ikke engasjementet vært det helt store.

— Engasjementet har i stor grad kommet til syne gjennom avisinnlegg. Ellers er mitt inntrykk at det er veldig delt. Noen er veldig for, andre veldig imot, mens en del stiller seg nøytrale, sier ordfører Arild Windsland (H).

Windsland ville mandag kveld ikke avsløre om han har bestemt seg. Hva Høyres åtte representanter vil stemme er også uklart.

— Vi skal ha et siste gruppemøte mandag kveld. Da skal vi bestemme om vi går for eller imot, sier Windsland.

KrF delt

Høyre har flertall i kommunestyret sammen med KrF.

— Vi har en klar formening om hvor vi vil. Jeg vil ikke si noe om hva jeg har bestemt meg for, men vår gruppe blir nok delt, sier KrFs Trygve Raen.

Frps to representanter kommer til å stemme for en positiv innstilling.

— Før var jeg for, nå er jeg voldsomt for. Grunneierne må få lov til å bestemme over sin egen eiendom, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Næringsvirksomhet

Anders Christiansen (Ap) kommer også til å si ja. Om partiets tre øvrige representanter er av samme oppfatning er uvisst.

— Vi var fire som var for. Nå er jeg mer usikker, siden vi stiller med tre vararepresentanter. Men vi skal ha et siste gruppemøte mandag kveld, sier Christiansen.

Administrasjonen i Birkenes har anbefalt politikerne å si nei, blant annet på grunn av de langsiktige konsekvensene.

— Det blir et veldig spennende møte. Så får vi se om jeg kommer levende fra det, sier Christiansen.