AGDER: Tolv kommuner av i alt 110 søkere får vinmonopol i 2014. Det ble klart etter at styret i Vinmonopolet møttes torsdag.

Froland kommune er en av kommunene som fikk ja på søknaden.

Forutsatt at de finner egnede lokaler i den enkelte kommune, blir det pol tolv nye steder, fordelt på åtte fylker, melder Vinmonopolet.

— Bedre tilgjengeligheten

— Vi ønsker å åpne en god miks av små og mellomstore butikker neste år. Flere kommer i distriktskommuner, og vil ytterligere bedre tilgjengeligheten i distriktene, sier administrerende direktør Kai G. Henriksen i Vinmonopolet til NTB.

De minste nyetableringene blir i Froland, Radøy og Søndre Land, kommuner med 5.000 - 6.000 innbyggere.

— Noe særlig mindre kan ikke et utsalgssted være, om det skal gå i null, ifølge Henriksen.

Det er i dag 200 kommuner uten pol i Norge, og av dem ønsker 110 å få utsalg. Vinmonopolet vil nå teste ut en ny butikkstørrelse, halvparten så stor som dagens minste butikk. Det vil kunne åpne for polutsalg i 50-100 nye kommuner i framtiden.

Ordfører i Froland fornøyd

Ordfører i Froland, Sigmund Pedersen, er godt fornøyd med atdet kommer et vinmonopol i kommunen hans.

— Vi er fornøyde med dette. Det er et godt tegn atvi er et gunstig sted for vinmonopolet å starte opp. Vi ble gitt vinmonopol her i Froland fordi vier en kommunene i vekst ble vi fortalt.

Ifølge Pedersen har Froland hatt en god økning med tanke påfolketall.

— Det bygges også mye rundt sentrum. Det var en avgrunnene til at Vinmonopolet så på det som lønnsomt å starte opp her.

Pedersen mener at alle kommuner burde ha mulighet til åstarte opp vinmonopol.

— Jeg tenker det bør være aller eller ingen. Alkohol er jo en fri vare. Vinmonopolet er joen god måte å ha system på alkoholen.

Ordfører i Songdalen skuffet

Ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland, var tydelig skuffet da han mottok nyheten om at Songdalen ikke fikk innvilget søknad om vinmonopol til kommunen.

— Jeg er litt skuffet. Jeg syns vi har ventet lenge nok på å få vinmonopol til kommunen vår. Men vi tar det til etterretning. Så får vi smøre oss med tålmodighet.

Hva syns du om at Froland har fått vinmonopol?

— Vi får jo glede oss med Froland. Men vi er en større kommune enn Froland, vi.