Gjestehavna i Kristiansand klokken 14.00 Foto: Kjartan Bjelland
Flekkerøya, broa over Skibbusundet. Foto: Kjartan Bjelland
Seilforeningen ute på Bredalsholmen. Foto: Kjartan Bjelland
Gjestehavna i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Dokumenterer du stormen? Send oss bilder eller video, adressene finner du over.

VEST-AGDER : Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremværvarsel for Vest-Agder tirsdag formiddag.

"Et stormsenter over Nord-Skottland trekker østover og ventes å ligge over nordlig deler av Agder-fylkene sent tirsdag kveld. Lavtrykket vil generere vestlig sterk sterk storm på kysten av Vest-Agder og sterke vindkast, også innover indre strøk. Tidlig onsdag morgen vil vinden avta noe," heter det i det oppdaterte ekstremværvarselet sendt ut klokken 13.30 tirsdag.

— På baksiden av lavtrykket som nå kommer inn, oppstår det gjerne kraftige vindkast. Disse uventa vindkastene fører gjerne med seg mye ødeleggelse. Varslet vindstyrke for hele kysten er allikevel ikke sterk nok til at vi går ut med ekstremværvarsel, annet enn for Vest-Agder hvor det ventes sterkest vind - opptil sterk storm, skriver Kristin Goa i Meteorologisk institutt i en pressemelding.

— Ganske lik Dagmar

Stormen som er på vei, har fått navnet Emil, og meteorologene tror den blir omtrent så sterk som stormen Dagmar som herjet på Vestlandet i forrige uke.

— I forhold til Dagmar stiller denne stormen seg ganske likt. Den væraktiviteten vi har sett i nærheten av Skottland ser ganske lik ut med slik det så ut før Dagmar slo til. Det er mulig denne stormen vil passere fortere, sier Øivind Johnsen.

Ifølge statsmeteorologen vil vinden komme opp i full og sterk storm i løpet av dagen og natt til onsdag.

— Vinden vil øke på ut over dagen. I første omgang får vi sterk kuling. Ut over dagen vil vinden dreie på vest. Da øker det på til full og sterk storm. Vindkastene kan bli enda sterkere enn dette og komme helt opp i 40 meter i sekundet, sier Johnsen til Fædrelandsvennen.

20 meter bølger

Ifølge meteorologene kan det dannes bølger i Skagerrak på over 20 meter.

– «Emil» vil gi høye bølger, og de høyeste vil bli over 20 meter. Det vil også bli en god del nedbør og sludd langs kysten, forteller meteorolog Bjart Eriksen til yr.no.

Ekstremt høy vannstand

Onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet ekstremt høy vannstand. Da er vannstanden estimert til å bli 60 - 100 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen.

Dagmar medførte et ekstremt skadeomfang på Vestlandet. Johnsen sier sørlendinger nå må bruke den nærmeste tiden til å sikre verdier.

— Nå er det snakk om å sikre verdier man måtte ha, og ikke minst liv. Stormen vil få betydning for all landaktivitet, og selvfølgelig også på havet, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

Vannstanden langs kysten kommer til å øke betraktelig med stormen.

— Det ser ikke ut til å bli ekstremt ennå, men vannstanden vil øke ut over natta, sier Johnsen.

Ifølge statsmeteorologen vil trolig stormen være på sitt sterkeste sent tirsdag kveld og natt til onsdag.

— Stormen Emil vil berører agderfylkene kraftigst. Ekstremvarselet gjelder Vest-Agder. Men hele strekningen fra Rogaland via agderfylkene til Østlandet vil berøres, sier Johnsen.

- Har en bønn til båtfolket

Vakthavende redningsleder, Nils Ole Sunde, ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge har en innstendig bønn til alle eiere av småbåter i Vest-Agder.

— Jeg vil be alle som har småbåter om å sikre dem. Høy vannstand fører ofte til at fortøyningene ryker. En drivende båt kan igangsette en stor redningsaksjon, sier Sunde.

Sunde sier at hovedreningssentralen har varslet politiet i Agder om det som er på gang.

— Vi varsler politidistriktene når vi får disse varslene. Nå håper vi alle land- og sjøfarende er observante på det som kommer, sier Sunde.