OSLO/KRISTIANSAND: — Ja, natten som kommer kan nok bli enda noen grader kaldere, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk Institutt. Spesielt på kysten der det har vært delvis skyet natt til søndag, men ventes klarvær neste døgnet, blir nok minimumstemperaturene enda lavere det nærmeste døgnet, sier Thyness.

Forklaringen på det svært kalde været er enkelt og greit at luft fra Nordpolen har tatt turen ned over Sør-Norge. - Luftmassene over Sør-Norge har først blitt godt nedkjølt over Nordpolen. Men fra mandag får vi en mer nordvestlig luftstrøm inn over Sør-Norge, og denne er ikke fullt så kald etter å ha blitt en smule oppvarmet over havet. Men fortsatt blir det en kald værtype på Sørlandet, sier statsmeteorologen som medgir at det er uvanlig med så lave temperaturer et stykke ut i mars måned.

Med svært lave nattetemperaturer og klarvær, blir det samtidig store forskjeller mellom natt- og dagtemperaturer. - Ja, forrige døgn var det 30 grader forskjell mellom maksimums- og minimumstemperaurene på Røros, opplyser Thyness. Røros var også kaldest natt til søndag med minus 34,9 grader.

Men om det blir en kald uke på Sørlandet, blir det også en solfylt uke. Vinden, som søndag kan komme opp i stiv kuling fra nordlig kant på kyststrekningen Torungen-Oksøy, vil roe seg fra søndag ettermiddag.

— Ikke mer snø i sikte?

— Ikke de nærmeste dagene. Det er en viss usikkerhet når det gjelder været neste helg. Et lavtrykk ser ut til å bygge seg opp over Storbritannia, men hva dette vil bety for været på Sørlandet, er fortsatt usikkert. Det kan ende med nedbør i form av snø neste helg, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness.

Her er minimumstemperaturene for Sørlandet natt til søndag: Hovden 23,5, Blåsjø 18,7, Valle 12,6, Byglandsfjord 9,3, Hynnekleiv 10,2, Landvik 6,1, Torungen 5,5, Lyngør 6,1, Gjerstad 14,8, Kjevik 5,4, Oksøy 4,0, Mandal 5,1, Lindesnes 4,9, Lyngdal 5,4, Lista 4,6, Sirdal 10,5.