ARENDAL: – Det er ingen motsetning i dette. Vi ønsker alle utbygging av E 39 vest for Kristiansand, men foran i løypa ligger utbygging av E 18 fra Arendal til Tvedestrand, sier Aust-Agder Aps stortingsrepresentant Freddy de Ruiter.

Framfor å snakke om E 39, er det videre utbygging av E 18, rv 9 i Setesdalen og en tilkobling mellom Sørlandsbanen og Vestfoldbanen det viktigste.

Fokus på E 39

De siste års ekstreme fokus på E 39 mellom Kristiansand og Stavanger, ikke minst i forrige uke, har likevel ikke gått Freddy de Ruiter forbi. – Jeg kan love alle på Sørlandet at vi i Aust-Agder Ap har fullt fokus også på E 39, sier han.

Han sier partiet er svært klar over ulykkestallene som preger veien og de problemene som oppstår med det samme det er snøfnugg i lufta.

– Men nå er dette et årsmøte for Aust-Agder. Derfor diskuterer vi det som handler om vårt eget fylke spesielt, sier de Ruiter.

Enighet

TALE: Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen holdt en svært engasjert tale der hun i løpet av en kort time sveipet gjennom Aps utfordringer i valgkampen og årene framover. Og hvor elendig det går om Høyre og FrP vinner valget. Foto: Jarle R. Martinsen

Han sier at det er regional enighet på Sørlandet at de to E 18-milene mellom Arendal og Tvedestrand som nå kommer først. All planlegging er unnagjort, nå gjenstår den siste reguleringen. Fire milliarder kroner er det beregnet til å koste – nå mangler bare disse pengene.– I likhet med E 39 vest for Kristiansand er også dette en ekstremt ulykkesbelastet vei. På disse to milene er det over hundre avkjøringer som er farlige og umoderne for en europavei, sier han.

Han sier at han ikke kjenner detaljene i den Nasjonale Transportplanen som kommer i april, der det står hva regjeringen vil gjøre med E 18 og E 39. – Jeg vet litt, men kan ikke si noe, sier han.

Røpet ingenting

Heller ikke Helga Pedersen ville røpe noe som helst. – Jeg kan si at alle fylker får oppfylt en del av sine ønsker, men ingen får oppfylt alt, var det svevende svaret da vi spurte.

Men Pedersen sier at regjeringen er uhyre klar over E 39-problemene. – Jeg kan forvisse alle på Sørlandet at lokale-, regionale og rikspolitikere har informert oss til fulle, sier hun.

– Statssekretær Geir Pollestad kaller E 39 vest for Kristiansand for en dødsvei?

– Det har jeg ikke fått med meg, men det forteller jo bare hvor alvorlig vi tar dette.

Vil ha gul stripe

Fylkespartiet vil altså at regjeringen skal prioritere en forsering av rv 9 oppover Setesdalen. Partiet vil ha gul midtstripe helt til Hovden, som betyr bredere vei. Det vil de ha gjort innen 2020. De trakk også fram rv 41 som går gjennom begge agderfylkene og Telemark, og en bedring av denne.