— Situasjonen i Vest-Agder har vært med på å frembringe dette forslaget, sier utdanningsminister Kristin Halvorsen til Fædrelandsvennen.

Da partikollega Marie-Therese H. Kolnes fra Farsund kom til henne med en sak opplevde utdanningsministeren at hun ikke hadde lovhjemmel til å gripe inn.

Kolnes frykter at flere elever på den kristne videregående skolen i Lyngdal vil rasere tilbudet på de offentlige videregående skolene i distriktet.

Fylkestinget i Vest-Agder har godkjent en søknad fra Kristen videregående skole (KVGS) i Lyngdal om å få 90 skoleplasser for studiespesialisering.

Marie-Therese H. Kolnes Foto: Roald Ankersen

Dette har Farsund og Flekkefjord kommuner ønsket å protestere på, ifølge Kolnes.— Dette kan ødelegge elevgrunnlaget for den offentlige videregående skolen i Lister, sier Kolnes om begrunnelsen. Hun fremførte saken fra talerstolen på landsmøtet til SV på Lillestrøm, men har også tidligere tatt saken opp med Kristin Halvorsen.

— Jeg har sett på saken, men kan ikke gjøre noe. Siden en anke ikke kommer fra fylkeskommunen har jeg ikke lovgrunnlag til å stoppe utvidelsen, sier Kristin Halvorsen.

Hun kan kun se på om lærerplanen oppfylles.

— Derfor ønsker vi nå en lovendring der lokale innsigelser fra kommuner også skal tas hensyn til, sier Kristin Halvorsen.

I dagens ordning er det kun fylkeskommuner som kan anke slike saker, siden de er eier av de videregående skolene. Partiet skal stemme over forslaget på landsmøtet denne helgen.

Kristin Halvorsen mener flere store privatskoler truer en god offentlig skole, og sier at saken fra Lyngdal er et eksempel på hvordan dette kan slå negativt ut.

Marie-Theres H. Kolnes sier at mange i Farsund er bekymret for situasjonen, og er redd at tilbudet på deres videregående skole skal bli dårligere.

Fra landsmøtet talerstol fortalte hun om ei ung jente hun kjenner.

— Anne er 16 år og skal begynne på videregående skole. Anne er spesielt interessert i realfag, og er opptatt av klimaendringene. Hun har fremtidsdrømmen klar, hun vil studere kjemi og biologi, hun vil være med å finne nye løsninger på klimakrisa, fortalte Kolnes.

Hun la til at dersom den kristne videregående skolen ødelegger for den offentlige, så må Anne enten betale for å gå på en skole der hun ikke er enig med livssynet, eller flytte ut av distriktet.

— Med den nye lovendringen kan vi ta bedre hensyn til lokale forhold. Da får vi en mulighet til å gripe inn, sier Kristin Halvorsen.

- Ville du brukt den muligheten i Lyngdal?

— Det blir hypotetisk. Men vi hadde i hvert fall hatt muligheten til å se på løsninger.