Det var bitende kaldt på Sør Arena sist søndag. Bare 568 mennesker trosset frosten for å se Starts generalprøve mot Sandnes Ulf. Søndag blir det like kaldt. Like ufyselig. Minst.

Spørsmålet nå er om det i det hele tatt blir kamp. Fredagens snøfall skapte i hvert fall en god porsjon panikk blant de som er ansvarlige for å få Sør Arena kampklar, og fredag ettermiddag var det ingen som turte å garantere at det blir kamp.

Arild Sandvik - kommentar.jpg

Men dersom værvarselet slår til, og det blir mildere utover lørdagen, så skal det mye til for at serieåpningen går fløyten.

Det betyr imidlertid ikke at det blir en behagelig opplevelse å sitte på tribunen i to ganger 45 minutter. Og motstanderen er like profilfattig som den som gjestet Kristiansand for en snau uke siden.

Men nå er det ikke lenger trening. Det er alvor. Nå skal det kjempes om poeng. Og da har alle fotballglade sørlendinger bare med å våkne. Det nytter ikke å skylde på dårlig vær.

Hvem er de virkelige supportere? Hvem er menn, og hvem er mus? Hvem er medgangssupportere — eller snarere solskinnssupportere - og hvem har Start i hjertet? Svaret får vi på søndag. «Hvor mange som kommer på første seriekamp, er det vi er aller mest spent på når serien sparkes i gang», uttalte daglig leder Magne Kristiansen til Fædrelandsvennen tidligere denne uken.

Årsaken er enkel: Klarer ikke Start heller i år å samle nok tilskuere på kamp - i snitt 6500 - så går det mot nytt underskudd. Så sårbar er klubbens økonomi. Det er dette det står og faller på.

Svein Mathisen sa en gang at det var opp til folk på Sørlandet om landsdelen skulle ha en toppklubb. Mange rynket på nesen den gang.

Nå er det faktisk slik det er. Vil sørlendingene heller ha det bekvemt og sitte i sofaen å se Start spille på Cmore eller TV 2, ja, så får det konsekvenser. Det kan føre til nye underskudd, nye kutt, svakere spillerstall og svakere resultater.

Etter et tiår med heiskjøring handler det nå om å stabilisere Start på topp. Det er først og fremst klubbens, spillerne og trenernes ansvar. Men det er ikke for ingenting at fansen kalles den 12. mann. Nå er det på tide å vise at det gjelder også i vår landsdel.

Så kle på dere, sørlendinger. Tross Norges Fotballforbunds tåpelige beslutning om å legge seriestart til en helg som burde vært forbeholdt skisporten. Tross vær og vind, og møt opp!

Vi sees på stadion!