KRISTIANSAND: For sju år siden ble det gjennomført en faglig vurdering av Justvik skole. Det ble oppdaget både mugg, fukt og dårlig inneklima.

Siden den gang har utbedringene bare blitt utsatt. I fjor vedtok bystyret ny skole fra 2017. Nå er planen 2019 – hvis forslaget til langtidsplan blir vedtatt.

— I fjor ble det brukt store krefter på å redde skolen. Da fikk vi løfte om ny skole fra 2017. Så kommer dette, og da kan nok folk miste litt motet. Det er måte på hvor lenge de kan holde på, sier rektor Helge Sannes.

Utsettes

Helge Sannes viser Fædrelandsvennen rundt på de samme stedene som da avisen var der for sju år siden. I personalavdelingen slår lukten av mugg mot oss.

— Den eldste delen er fra 1965 og trenger absolutt renovering. I fire av klasserommene har vi ikke ventilasjon, sier Sannes.

Men foreløpig finnes det ikke penger. De fire samarbeidspartiene i Kristiansand, KrF, Høyre, Frp og Pensjonistpartiet, har bestemt at kommunens samlede gjeld ikke skal overstige 5,3 milliarder. I stedet for å gå over dette lånetaket, blir investeringer forskjøvet.

Da kommer Justvik skole etter Fagerholt (ferdig 2016) og Torridal (ferdig 2016).

— På Fagerholt er det en økning i elevtallet og vi må utvide for å få plass til 500 elever. I Torridal er barnetrinnet så dårlig at vi er nødt til å få en løsning straks, sier oppvekstdirektør Arild Rekve som gjerne skulle hatt penger til Justvik skole også.

— Det er en gammel skole som har mangler vi gjerne skulle ha sett ble utbedret.

Flere reaksjoner

Rektor Helge Sannes fikk de første reaksjonene fra foreldre i Justvik samme kveld som forslaget til budsjett ble lagt fram.

— Vi har blitt byttet ut med Torridal. Jeg tviler ikke på at behovet er stort der, men vårt behov er like stort, og vi har ventet lenge nok, sier Sannes.

Justvik skole ble foreslått nedlagt i fjor, men foreldrene klarte å hindre nedleggelse. I stedet ble altså utbedringer vedtatt. Nå er disse utsatt til etter fireårsperioden som handlingsplanen gjelder for.

— Tror du det kommer en ny skole i 2019?

— Jeg må jo tro på det. Men da kommer det jo en ny handlingsplan. Kommuneøkonomien kan ha blitt verre og andre prosjekter kan ha kommet foran, sier Sannes.

Mobiliserer

Foreldrene i Justvik lover ny kamp for å beholde skolen (se egen sak). De vil oppsøke både partiene og oppvekststyret der Mette Roth (H) er leder.

— Jeg synes hele skolebudsjettet var fryktelig deprimerende. Det at vi må kutte så mye, vil gå ut over kvaliteten, sier hun.

I første omgang må skolene spare 4,1 millioner. I 2017 må de spare 20 millioner.

— Vi føler at det ligger skolenedleggelser i rådmannens forslag. Når du ser på innsparingene i 2016 og 2017, er det ikke så mange andre måter å gjøre det på, sier hun.

— Er Justvik skole en skole som igjen kan bli foreslått nedlagt?

— Nei, Justvik skole er ikke i faresonen. Det er ingen skoler som utmerker seg.

Stenging

Foreldrene på Justvik kan komme til å kreve at undervisningslokaler stenger. Torsdag hadde foreldrene ennå ikke fått organisert seg, men det er liten tvil om at de politiske partiene igjen må åpne dørene for foreldre fra bydelen.

— Bydelen kan ikke få flere utsettelser. Hverken kirka på Flekkerøy eller Karuss skole er viktigere enn barna som hver eneste dag på Justvik sliter med dårlig luft og fukt, skriver styreleder ved skolen, Silje Ringsbu, i en e-post til Fædrelandsvennen.

Hun skriver at foreldre kan komme til å kreve at rom stenges og at det settes opp brakker som en midlertidig løsning.

— Vi kommer til å være nødt til å besøke politikerne igjen, fortelle om standarden på skolen, vise til barn med allergi og astma. Da må politikerne være klare til sette opp brakker og stenge av rom, sier hun.