TVEDESTRAND: — Vi hørte noen sinte måkeskrik, og da vi så opp så vi at to måker gikk til angrep på det vi trodde var en havørn, forteller Agnete Segalstad til Fædrelandsvennen.

Det var i onsdag i forrige uke at Agnete Segalstad og to venninner ble sittende å se på de tre fuglene som kretset rundt hverandre oppe i lufta.

- Sinte måker

— Vi tror kanskje at havørna hadde tatt en måkeunge, og at det var derfor ta måkene ble så sinte, forteller Segalstad.

I fem minutter ble de sittende å se på dramaet fra hytteterrassen i Løktesundet i Tvedestrand, og Agnete Segalstad benyttet anledningen til å ta mange bilder av ørna.

Fugleekspert Morten Erichsen bekrefter ovenfor Tvedestrandsposten at det er en havørn som Segalstad har fått fanget bilder av.

I tillegg til at den spiser fisk, fanger havørna både måker og mink. Det er derfor slettes ikke umulig at Agnete Segalstad har rett i sin antagelse om at det var en måkeunge ørnen hadde fanget.

— Det var nok derfor måkene var så frimodige da bildet ble tatt, mener Erichsen.

Hekker ikke i Aust-Agder

Han er ganske sikker på at dette er den samme fuglen som han og andre ornitologer har holdt øye med i en tid.

— Den har en make den flyr rundt med, men maken er ikke kjønnsmoden og dermed ikke hekkeklar, sier Morten Erichsen til Tvedestrandsposten.

Det finnes ikke hekkende havørner i Aust-Agder. Av kystfylkene er det omtrent kun Vestfold og Aust-Agder som ikke har hekkende havørner, men Erichsen tror det bare er et tidsspørsmål før vi har det i Aust-Agder.

— Vi har gjort en del observasjoner av havørn. Blant annet har hobbyornitolog Fredrik Gustavsen satt opp fem kunstige havørnreir, og på ett av disse har havørnen bygget, men ennå ikke hekket, sier Erichsen til Tvedestrandsposten.