KRISTIANSAND: Det var søndag morgen at svigersønnen hennes fant en ugle i Jøtul-ovnen i Olsens leilighet i Voiebyen.

– Det hele startet egentlig torsdag kveld. Svigersønnen min er på besøk, og da han la seg til å sove på gjesterommet hørte han noen rare lyder som kom fra veggen, forteller Mary A. Olsen til fvn.no.

Flere netter på rad

Da han fortalte dette til henne neste morgen, bortforklarte hun det hele med at det mest sannsynlig var vindens uling han hadde hørt.

– Han slo seg litt til ro med det, men da han hørte de samme lydene etter å ha lagt seg på fredag og lørdag, bestemte han seg for å undersøke det hele nærmere, sier Olsen.

Utstyrt med en liten lommelykt begynte han å lete. Først sjekket de klesskapet, som ligger på andre siden av veggen for vedovnen.

– Han trodde jo kanskje at det kunne være en mus eller noe i skapet, men fant ikke noe. Men etter mer leting ga han meg lommelykta og ba meg se inn i ovnen, mens han holdt døra på gløtt. Og der satt det jammen meg en ugle.

Flakset ut av ovnen

82-åringen ble naturligvis ganske overrasket over synet.

– Jeg hadde jo ikke akkurat forventet å se en sotete ugle i Jøtul-ovnen min. Alle har vel hørt om en grevling i taket, men en ugle i vedovnen? Den tror jeg er ny, sier Olsen.

Uglen så ifølge Olsen veldig medtatt ut, og de trodde derfor kanskje at den var ute av stand til å fly noen vei.

– Men i det øyeblikket vi åpnet døren litt mer så flakset den ut. Den smalt først rett inn i vinduet, før den til slutt traff taket over inngangsdøra og landet halvveis oppe i en potetpose.

Og der ble den sittende.

– Jeg trodde den hadde skadet seg, og syntes egentlig ganske synd på den.

Gnagde på døra

Men det viste seg at ugla bare ventet de to ut. For i det øyeblikket svigersønnen åpnet inngangsdøra ble det plutselig fart i den.

– Da fløy den ut i en voldsom fart, og så slett ikke skadet ut. Jeg tror nok at det hele gikk veldig bra til slutt, men den var nok veldig sulten.

For Mary betydde det noe uvanlige ugle-besøket litt ekstra vask, og noen små reparasjoner på vedovnen.

– Ugla var jo veldig sotete, så det ble ganske skittent i leiligheten da den bakset rundt der inne. I tillegg hadde den gnagd i stykker deler av isolasjonen i ovnsdøra. Så den har jeg måtte ha folk til å fikse for meg, sier hun.