KRISTIANSAND: — Det var jo skummelt. Men det var adrenalinet som drev meg, sier Shazad Mohammed (14) i ettertid.

Mandag kveld i 23-tiden stod han bak disken på gatekjøkkenet Oscar's inne på rutebilstasjonen i Kristiansand. Faren, som driver gatekjøkkenet, var ute en kort tur. Shazad betjente midlertidig kundene, idet en mann i 20-årene ville kjøpe en flaske brus. Mannen, som virket ruset, betalte med en 500-lapp.

— Jeg la seddelen i kassa. Men da jeg rett etterpå skulle telle opp, så jeg at den manglet sølvstripa. Den var falsk, sier 14-åringen noen dager senere.

Kjapt ba han en litt eldre kamerat, som var i gatekjøkkenet akkurat, om å passe butikken. Shazad stormet etter mannen.

Satte etter tyven

Der ute fikk den voksne mannen øye på ham, og begynte selv å løpe det han var god for. 14-åringen visste han hadde kondisen til å holde tritt. Han så mannen løpe opp mot Nille, og inn mot Sørlandets kunstmuseum. Der ble han borte et øyeblikk.

— "Hvor er du", ropte jeg. Jeg trodde jeg hadde mistet ham. Men da så jeg ham gjemt bak noen søppelkasser. Jeg gikk mot ham. Da trakk han kniv, sier 14-åringen.

Sparket vekk kniven

I basketaket som fulgte fikk tenåringen sparket det han beskriver som en springkniv ut av hendene på mannen. På et tidspunkt lå begge på bakken, slo og sparket etter hverandre. Den voksne mannen forsøkte å få tak i kniven igjen, men lyktes ikke, forteller Shazad Mohammed.

— Jeg spente bein på ham.

BEKYMRET: - Han burde ikke gjort det, sier far Monir Mohammed, men synes uansett det var modig gjort av sønnen å følge etter mannen. Foto: Tarald Reinholt Aas

Etter hvert kom motparten seg opp på ny, og forsvant i retning Elixia. 14-åringen bestemte seg for å gi opp forfølgelsen. Han plukket opp kniven, felte inn bladet og gikk tilbake retning Oscar's. Der møtte han en vekter, og forklarte det som hadde skjedd. Før midnatt var en politipatrulje på plass utenfor gatekjøkkenet. De noterte seg forløpet, overtok kniven og den falske pengeseddelen.

Bekrefter hendelsen

Shazad Mohammed sier politipatruljen ga ham ros for å ha våget å følge etter.

Operasjonsleder Jon Kvitne i Agder-politiet finner hendelsen i loggen fra mandag kveld. Han mener man skal være "ytterst forsiktig" med å følge etter i et slikt tilfelle.

— Spesielt når det er en kniv inne i bildet. Det kan vi ikke tilrå, du vet ikke hva slags person som bærer kniven, sier han.

Ifølge loggen, ble det beslaglagt en "lommekniv", og bladet skal ikke ha vært ute under basketaket. Men det ble truet med den, refererer Kvitne.

Der er 14-åringen uenig. Kniven hadde en "knapp" - det var en springkniv - og det var ham selv som la inn knivbladet, sier han til fvn.no.

- Burde ikke gjort det

Hjemme hos Shazad Mohammed på Tinnheia er far Monir Mohammed glad sønnen slapp fra slåsskampen med noen skraper på håndbaken.

— Jeg visste ikke det da – at han løp etter. Han burde ikke gjort det. Mannen hadde kniv. Men det var modig av ham, sier han, og ler.

Ikke fikk 14-åringen en skjennepreken av sin mor etter hendelsen mandag kveld. Selv er Shazad nysgjerrig på om politiet vil finne fingeravtrykk på den beslaglagte kniven.

Operasjonsleder Kvitne sitter ikke på opplysninger om hvordan den videre etterforskningen har gått.