ARENDAL : Dette vil skje allerede denne våren. Dette er ett konkret tiltak som kom fram i etterkant av fredagens møte mellom Arendals politiske ledelse og sykehusets styre og ledelsen.

Etter møtet la Arendals ordfører Einar Halvorsen og styreleder av Sørlandet sykehus Peder Olsen fram følgende felles uttalelse :

"Sykehusets ledelse tok omkring årsskiftet kontakt med Arendal kommune for et møte. Møtet ble avtalt, men måtte avlyses på grunn av sykdom.

Ordfører, varaordfører og opposisjonsleder i Arendal tok på sin side kontakt med sykehusledelsen for å drøfte uroen knyttet til beslutningen om flytting av prostata — og nyrekreft-kirurgi til Kristiansand.

Sykehusets ledelse og politiske ledelse i Arendal er enige om at det er behov for utvidet dialog mellom de politiske miljøene i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord knyttet til praktisk oppfølging av vedtatt strategiplan for Sørlandet sykehus.

Første ledd i en slik utvidet dialog blir at sykehusets ledelse deltar i bystyremøte i Arendal våren 2012. For øvrig ble det fra styreleder Olsen opplyst at styret for Sørlandet sykehus i neste styremøte vil behandle en sak som sikrer et bærekraftig urologisk miljø i Arendal.

Fra politisk ledelse i Arendal ble det for øvrig lagt fram et notat med innspill til mulige tiltak som kan bidra til styrknng av sykehuset i Arendal fremover."

Dette er notatet Arendal la fram for sykehusledelsen :

Bakgrunn for møte:

Politisk ledelse i Arendal Kommune kan ikke se annet enn at beslutningen som nå er tatt vedrørende flytting av prostata- og nyrecancer er i strid med strategiplanen for Sørlandet Sykehus 2012 - 2014

Jfr. følgende formuleringer i strategiplanen s.25 og 51:

s.25

« Områdefunksjonene skal videreutvikles i samspill mellom Kristiansand og Arendal. De fagene som av hensyn til behov for større pasientgrunnlag ikke kan være fullt utbygget begge steder, skal fordeles mellom Kristiansand og Arendal på en måte som fremstår som balansert. Dette gjelder både for akutte og elektive funksjoner»

s.51

«Avdelingene ved SSA og SSK skal være grenspesialisert

(ved SSA gen/gastro og urologi)» og

«Urologisk seksjon ved SSA skal ha et særlig ansvar for forskning og utvikling innen urologi ved SSHF»

Befolkningen på Sørlandet trenger tre velfungerende sykehus for å opprettholde et helhetlig godt tilbud. Svekkes ett av disse svekkes det samlede tilbudet.

Vi er opptatt av at sykehuset drives på en slik måte at det er utvikling av tjenestene i forhold til behov som preger hverdagen og ikke intern strid.

Den uro som gjentatte stridigheter om lokalisering skaper svekker grunnlaget for samlet rekruttering av kvalifisert personell til de tre enhetene

Strategiplanens mål om balansert utvikling av sykehustilbudet vil styrke det totale tilbudet i Agder mer enn hva det vil gjøre når man systematisk legger de viktigste funksjonene til SSK.

For at fagmiljøene innad i Sørlandet Sykehus skal kunne stole på at strategiplanens formuleringer om balansert utvikling av SSK og SSA er alvorlig ment, vil politisk ledelse i Arendal peke på følgende mulige tiltak:

Kirurgisk avdeling

• Det legges opp til et gjensidig, forpliktende samarbeid mellom SSK og SSA. Operasjonsteam. Rotasjon for assistentleger (LIS) etter plan. Felles undervisningsmøter.

• Sikre gastrokirurgisk vakt, og dermed akutt kirurgisk beredskap ved SSA ,ved at rekruttering av to "fedmekirurger" garanteres. De fire nåværende hjemler i gastrokirurgi opprettholdes. Dette sikrer akuttfunksjonen i Arendal.

• Tilføring av nye oppgaver innen urologi og innføring av urologisk vakt som tidligere vedtatt.

• Uavhenig (UIA) evaluering av tidligere flyttet funksjoner

Eks. Karkirurgi: kvalitet (resultater),bevaring av funksjoner(eks. carotis), rekruttering, økonomi(vikarer))

Andre avdelinger :

• Cardiologi/PCI i Arendal har hatt en stor økning i aktivitet de siste 3 årene uten tilsvarende økning i bemanning. Dette må rettes opp. Både PCI senteret og cardiologisk seksjon trenger flere leger.

• Sykehuset sliter med konsekvensene av vedtaket om slagbehandling. Medisinsk avdeling har problemer med å takle oppgavene. Optimal hjerneslagbehandling må sikres ved at nevrolog/geriater har døgnkontinuerlig ansvar for denne behandlingen, ikke indremedisinsk bakvakt.

• Uavhengig evaluering av slagbehandlingen i Arendal og konsekvensene av nedlagt nevrologisk sengepost

• Uavhengig evaluering av konsekvensene av den planlagte endringen av vaktsystemet ved barneavdelingen SSA

Den politiske ledelse i Arendal Kommune ber om en skriftlig tilbakemelding fra styret på denne henvendelsen.

Ordfører Einar Halvorsen (H), varaordfører Anders Kylland (Frp) og opposisjonsleder Robert C Nordli (Ap).