IKKE SOLGT: Denne hytta på Lillestøl i Mandal ble lagt ut for salg i juni med en prisantydning på 2.750.000 kroner. Foto: Anne Rakel Haaland, Mirakelfoto
IKKE SOLGT: I Lillesand har det blitt solgt 3 hytter i løpet av de tre sommermånedene. I samme periode i fjor ble det solgt 12 hytter. Denne hytta på Åmland i Høvåg ligger ute til 6.850.000 kroner. Foto: Vidar Godtfredsen
SOLGT: Lindenes er en av få kommuner hvor det er solgt flere hytter i løpet av årets tre sommermåneder. Denne hytta på Øksnevik ble solgt for 3,1 millioner, som var 90.000 under prisantydning.

AGDER: — Nå har man fått Syden-markedet midt i fleisen. Prisnivået på Sørlandet har blitt veldig høyt de siste årene, mens prisene i andre deler av verden har gått kraftig ned. Det er nok hovedforklaringen til det fallende salget, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Han peker samtidig på at et økt antall flyavganger gjør at det nå er like lett å komme seg til Spania som til Blindleia.

— Tilgjengelighet er viktig. Veisystemet fra Oslo til Sørlandet har blitt bedre, men det tar likevel for langt tid, sier Øye.

Mistet status?

En annen mulig årsak kan være at Sørlandet har mistet noe av statusen.

— Statuselementet har nok gitt en høy tilleggspris. Det virker som statusen er i ferd med å falle, men hva som er årsaken til det kan man jo bare spekulere i, sier Øye.

Tall fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) viser at det i sommer ble solgt 49 fritidseiendommer i de åtte mest populære hyttekommunene på Sørlandet. I samme periode i fjor ble det solgt 81 eiendommer.— Det har vært et vanskelig marked. Det er litt for mange objekter som er tilgjengelig. Kjøperne er avventende og det har vært tungt å komme i gang med budrundene, sier daglig leder i Dnb Eiendom Agder, Jøran Flakk.

Det er spesielt de dyreste hyttene som er vanskeligst å få solgt.

— Det finnes ikke lenger noe massemarked for hytter til over 5 millioner kroner. Prisene har vært litt oppblåste og på et tidspunkt må det normalisere seg, sier Flakk.

Store forskjeller

I oversikten fra EFF kommer det fram at det er store forskjeller mellom kommunene. I Arendal og Lindesnes ble det solgt flere eiendommer enn i fjor. I Mandal er salget halvert fra 16 til 8. I Lillesand, som har den desidert høyeste snittprisen, er salget redusert fra 12 til 3. Ifølge Flakk har det blitt større aktivitet i Lillesand etter skolestart.

— For to dager siden solgte vi en eiendom til 7,5 millioner kroner. Det var en halv million over prisantydning. For de fineste plassene er det bestandig et marked, sier Flakk, som mener markedet kan ta seg opp.

— Vi kan ikke konkludere før vi ser det første snøfnugget. Den gode sommeren kan få en betydning for salget til neste år. En dårlig sommer i fjor og dårlig vær i vår kan også være en forklaring på årets salg, sier han.

Mer prisbevisste

Regionleder i Eiendomsmegler 1 Agder, Claus Eftevaag, tror årsaken til nedgangen er at folk er blitt mer prisbevisste.

— Åtte millioner er sinnssykt mye penger. Folk er reflekterte og vet hva de vil ha. Har du en eiendom til 11 millioner kommer det kanskje et bud på åtte og en halv, sier Eftevaag.

Oversikten fra EFF viser at salget tok seg opp i juli og august, etter et dårlig første halvår. Bjørn Erik Øye har liten tro på at været har hatt stor betydning for salget.

— Man må bare rive seg i håret og akseptere at prisene har vært for høye. Jeg har ingen tro på at været betyr noe. Alle vet at det er vekslende vær i Norge. At været er mer stabilt i Syden er jo ingen nyhet, sier Øye.