KRISTIANSAND: – Det er trist at foreldre ikke sikrer barna skikkelig i bilen. Barn tåler mye mindre enn voksne ved en kollisjon, sier Morten Nilsen, leder for kjøretøyavdelingen i Statens Vegvesen avdeling Vest-Agder.

Mandag og tirsdag har vegvesenet hatt kontroller med fokus på barn i bil. Nilsen og hans kolleger i Vest-Agder fikk hendene fulle med å skrive ut anmeldelser begge dagene.

– 24 personer har blitt anmeldt, fått forelegg på 2000 kroner og to prikker i førerkortet på grunn av for dårlig sikring av barn under 15 år i bil, sier Nilsen til Fædrelandsvennen.

I tillegg ble det skrevet ut et titalls forelegg til voksne som ikke brukte bilbelte.

Fører ansvarlig

Det er fører av bilen som er ansvarlig for at barn under 15 år bruker setebeltet. I tillegg har sjåføren ansvar for at barn under fire år sitter forsvarlig plassert i barnesete, helst med ryggen mot kjøreretningen. Barn under 135 centimeter skal sitte i barnesete eller på pute.

– Det er mange som er uvitne om disse reglene. Barn skal være ganske store før de kan sitte på pute. Vi har sett barn som sitter med selen over halsen fordi de er for lave, forteller Nilsen.

Kontrollene har foregått i Kristiansand, Søgne og Songdalen. Vegvesenets kontrollører har tatt oppstilling utenfor skoler ved levering og henting av skolebarn.

– Vi var fullt opptatt alle mann, og kunne nok tatt mange flere hvis vi hadde hatt kapasitet. Men fokuset var å informere om hvordan man sikrer barnet best mulig i bil, sier Nilsen.

Bedre i Aust-Agder

I nabofylket i øst var også vegvesenet ute og kontrollerte barneseter i Arendal og Grimstad mandag og tirsdag. Men i disse kontrollene ble ingen anmeldt for dårlig sikring.

– Det kan hende vi har lagt lista litt annerledes enn våre kolleger. Men vi har gjennomført slike kontroller før, og det var en vesentlig bedring i år, sier Hilmar Liane, avdelingsingeniør i Statens Vegvesen avdeling Aust-Agder.

– Jeg er veldig glad at vi ikke har noen anmeldelser. Vi jobber forebyggende, legger han til.

22 personer ble ilagt forelegg for ikke å ha brukt bilbelte under kontrollene i Arendal og Grimstad.