SKUELYSTNE: Det sto mange langs ruta for å se på kortesjen. Her er den på Malmø. Foto: Jarle R. Martinsen
LEDNINGER: Otera var på plass for å fjerne ledninger som kom i veien. Bygget raget 9 meter opp i lufta. Foto: Jarle R. Martinsen
RUNDKJØRINGEN: Kortesjen passerer rundkjøringen og svinger over på bybroa. Foto: Jarle R. Martinsen
PÅ VEI: Så er bygget på vei og vekk fra rutebilstasjonen og Øvrebyen for alltid. Foto: Jarle R. Martinsen
PÅ PLASS: Bygget løftes på plass på rutebilstasjonen. Foto: Jarle R. Martinsen
KJETTINGER: Meget solide kjettinger må til for å løfte det 20 tonn tunge bygget. Foto: Jarle R. Martinsen
SNART FRAMME: Klokken 23.05 passerte følget Kleven på vei ned mot Gismerøya. Foto: Jarle R. Martinsen
GISMERØYA: Bua har ankommet Gismerøya. Umoe Mandal til høyre.
FRAMME: Klokken 2345 ankom bua havnevesenets område på Gismerøya der den skal stå til venstre på bildet inntil man vet hvor den skal flyttes på Kleven.

MANDAL: Torsdag kveld ble bygget fraktet vekk fra Øvrebyen i Mandal og to kilometer til Gismerøya. Det var rett før det ble revet fordi eieren, Mandal kommune, ikke hadde råd til å flytte det. Da kom firmaet BRG og tok på seg regningen på omlag 250.000 kroner.

— Med dette flyttes og bevares en betydelig del av Mandals og Sørlandets historie. Dette er et bygg som er autentisk slik det ble bygget rundt 1820, sier historiker i Mandal Knut Lindseth.

Bygget må bort fordi det nå skal bygges et nytt kjøpesenter på den gamle rutebilstasjonen i Øvrebyen.Det var et svært spektakulært syn for flere hundre mandalitter som stilte seg opp langs ruten for å se bygget bli fjernet. Først ble det løftet opp av to kraner fra kristiansandsfirmaet Nordic Crane på en solid henger.

Sikkerhet

20 tonn veier bygget. Ettersom kranene til sammen har kapasitet på 170 tonn var ikke det vanskelig.

— Men vi har to kraner for sikkerhets skyld, forteller kranfører Frode Larsen.

Involvert i operasjonen var Nordic Crane, BRG som skal bygge det nye kjøpesenteret, politiet som ryddet trafikken og Otera som ryddet unna strømledninger for kortesjen som raget ni meter opp i lufta.

— Det er mye å tenke på og forberede i forkant, sier Larsen. Men de har god erfaring. For noen år siden flyttet de et helt bolighus et stykke i Vennesla.

Selve operasjonen startet ved 19-tiden, og følget var framme på Gismerøya rundt klokken 23. ## Bygget etter bybrannen

Bygget det dreier seg om er altså 193 år gammelt. Det ble satt opp som en såkalt pakkebu den gangen elva gikk rett på nedsiden av der Marnaveien går nå. I mange år var dette et lagerbygg der man tok inn varene som kom oppover langs elva.

Så overtok Nils Gabrielsen bygget.

— Jeg vet ikke helt når det var, men det er derfor bygget på folkemunne heter Gabrielsens bu. Han startet med landhandel i et nabobygg. Siden overtok sønnen Finn og fortsatte virksomheten, forteller Lindseth.

På 1980-tallet kjøpte hotellet Kjøbmandsgården bygget. Da de skulle utvide virksomheten noen år etter, sto det i akutt fare for å bli revet. Men ildsjeler fikk bygget reddet og flyttet det over veien. Siden er det brukt av taxisentralen og en eiendomsmegler.

Skal til Kleven

På Gismerøya blir Gabrielsens bu stående en stund før den skal til Kleven som har et av Sørlandets eldste trehusbebyggelse.

— Her er meningen at den skal inngå i det samme gamle maritime miljøet som en gang var her, og som vi ønsker å bygge opp igjen, sier ordfører Tore Askildsen.

Han forteller at de har hatt dialog med ulike lag og foreninger som ønsker å bruke lokalene.

Etter hvert vil kommunen betale BRG det de har lagt ut for flyttingen av Gabrielsens bu.

— Det viktige var nå at dette historiske bygget ble reddet, sier Askildsen.

Se video av flyttingen på fvn.no senere i kveld!