KRISTIANSAND: Klokka 1300 går UiA— rektor Torunn Lauvdal på talerstolen i kulturhuset for å fortelle statsrådene Trond Giske og Liv Signe Navarsete hva de bør gjøre med Sørlandet fremover.

Lauvdal har ledet utvalget som fikk i oppgave å se på fremtiden for Sørlandet, med særlig fokus på begrensninger og muligheter for næringslivet.

— Sørlandet trenger flere ben å stå på. Forskning, utvikling og høyere utdannignsnivå er nøkkelen, sier Lauvdal fra talerstolen.

Sørlandslabben største enkelttiltak

Arbeidet har endt ut i en rapport med 19 punkter, investeringer og satsinger til en samlet kostnad på 490 millioner kroner.

Største enkeltiltak er utbygging sv Sørlandslabben på UiA. Man tenker seg et 10.000 kvadratmeter nybygg hvor næringsliv, UiA og regionale myndigheter skal samarbeide om forskning, utvikling og innovasjon. Bygget skal tilby næringslivet stor laboratoriekapasitet, blant annet.

Utvalget er opptatt av at enkelte regioner på Sørlandet sakker akterut og at mye av veksten skjer i Kristiansand.

Her er de 18 andre tiltakene:

Eyde-nettverkets miljøprogram (20millioner) Nasjonalt innovasjonssenter for industri (20millioner) Nasjonalt senter for kompetanse for kulturnæringene (10 millioner) Likeverdig finansiering av Uia og de andre universitetene (120 millioner) Etablering av School og engineering (10 milioner) 2500 ekstra studieplasser i ingeniørfag (40 millioner) Pilotprosjekt for etter- og videreutdanning (70 millioner) "Skap Agderskolen" -prosjekt kvalitet i skolen- (20 millioner) Nasjonalt virkemiddelsenter for utvikling av infrastruktur (20 millioner) Senter for immateriell kulturarv i Setesdal (5millioner) Utrede ny stamvei (5 millioner)

I tillegg foreslås sammenkopling av Sørlandbanen og Vestfoldbanen, utbygging av E39 og E 18, økt satsing på Kjevik og at Agder blir forsøksregion for ny måte å finansiere samferdselsprosjekter.

Lovet ingenting

Næringsminister Trond Giske (Ap) hadde ikke med seg noenløfter da han mottok rapporten fra Arendalsutvalget i Arendal kulturhus. Menhan roste utvalget for arbeidet og pekte på flere interessante anbefalinger.

— Jeg gleder meg til å gå gjennom hvert enkelt tiltak irapporten, sa Giske.

Heller ikke kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) kommed noen løfter.

Men lovet at flere problemstillinger også gjelde andrelandsdeler og vil stå høyt på dagsorden fremover.