KRISTIANSAND: — Jeg tror ikke vi skal gå oss vill i den diskusjonen. En slik debatt føler jeg er en avsporing. Den dukker opp fra tid til annen, særlig når landsdelen er i mangel av gode saker, sier Jon P. Knudsen til Fædrelandsvennen.

Jon P. Knudsen Foto: ARKIVFOTO

Hva mener du? Skriv din mening i debattfeltet under artikkelen.

Sørlandet versus Agder

I dagens Fædrelandsvennen har Valerie Kubens skrevet en kommentar hvor hun tar til orde for å tone ned bruken av Agder til fordel for Sørlandet. Kubens viser blant annet til tidligere rådmann, utreder og minister i Brundtland-regjeringen, Matz Sandmann, som nylig uttalte følgende:

"Ingen vet hvor Agder er, men alle forbinder noe godt med Sørlandet".

— Man må jo ikke bli helt hysterisk fordi Matz Sandmann har spissformulert seg. Vi må heller ha tro på det vi driver med, mener Jon P. Knudsen.

Vi må heller ha tro på det vi driver med, Jon P. Knudsen.

Den tidligere redaktøren mener det er feil at nordmenn flest ikke kjenner Agder-navnet.

— Det er en myte, folk vet hvor Agder er. Fylkesnavnene ble etablert for lenge siden og barna lærer tross alt fylkene i skolen. Sørlandet benyttes på samme måte som Østlandet, Vestlandet og Nord-Norge. Dessuten assosieres Sørlandet i større grad med kyststripen. Folk i indre Agder føler seg mer som egder enn sørlendinger, sier Knudsen.

Gjennomslag er viktig

Knudsen som nå jobber som førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, mener landsdelen må riste av seg unyttige diskusjoner og heller fokusere på viktige saker.

— Det avgjørende er å få gjennomslag for landsdelenes saker. Om vi markedsfører oss med Agder eller Sørlandet vil variere i forhold til hva som er formålstjenelig, mener Knudsen.

Knudsen regnes som Agderbyens far. Agderbyen tar utgangspunkt i og beskriver utvikling i folkevekst, næringsetableringer og annen aktivitet i det geografiske beltet mellom Arendal og Mandal.

— Jeg var bevisst på å skille mellom Agderbyen og Sørlandsbyen. Sistnevnte beskriver sjarmerende, små byer med trehusbebyggelse. Sørlandet har noe mer emosjonelt over seg, sier Knudsen.

— Hvordan skal vi markedsføre landsdelen da?

Siri Mathiesen.

— Fortsette som i dag og se an utviklingen, sier Knudsen.

Vil ha Sørlandet

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, mener imidlertid det naturlige er å kalle landsdelen Sørlandet.

— Når jeg er i Oslo så snakkes det nesten utelukkende om Sørlandet. For meg, som representerer næringslivet, er det helt unaturlig å kalle landsdelen for Agder, det naturlige er Sørlandet. Det er også noe merkelig med at man må si på Agder, og ikke i Agder, sier Mathiesen.

Hun mener innholdet i ordet Sørlandet har endret seg. Fra og tidligere ha handlet om sommer og sol, assosieres nå Sørlandet med et kraftsenter for næringsutvikling.

Sørlandet klinger veldig positivt, Siri Mathiesen

"Sørlandet i verden"

— Sørlandet klinger veldig positivt og brukes nå på en helt annen måte. Statsministeren brukte ordene "Sørlandet i verden" da han deltok på Agderkonferansen. Orden har fått en helt annen tyngde, og forbindes blant annet med leverandørindustrien med den verdiskapningen som finnes der, sier Mathiesen.

Hun mener Matz Sandmanns forslag om å etablere et Sørlandsting, er et usedvanlig godt forslag.

— Det bør knyttes opp mot Agderkonferansen, som for øvrig bør endre navn til Sørlandskonferansen. Jeg har vært medlem i Agderrådet i mange år. Der er alltid samlingene blitt styrt omkring enkeltssaker. Det virker ikke samlende, sier Mathiesen.

Hva mener du? Skriv din mening i debattfeltet under artikkelen.