KRISTIANSAND: Under rettssaken i 2010 kom de sakkyndige psykiaterne frem til at 52-åringen var psykotisk og dermed strafferettslig utilregnelig da han forårsaket brannen i et større boligkompleks i Setesdalsveien i 2008. Det mener psykiater Gunnar Johannessen trolig er feil.

— I ettertid er det naturlig å konkludere med at handlingene ble utført i en rusutløst psykose. Sannsynligvis er dommen feil, sa Johannessen, som er oppnevnt som sakkyndig i saken.

Bør likevel opprettholdes

Spørsmålet er dermed om 52-åringen burde blitt dømt til en vanlig fengselsstraff i stedet for tvungent psykisk helsevern. Og om helsevernet kan opprettholdes når mannens tilstand nå vurderes annerledes.

— Min mening er at bordet fanger. Kanskje var han tilregnelig. Kanskje var han aldri psykotisk. Men dette er rettskraftig avgjort og man må ikke være psykotisk for å sitte på en slik dom, mener Holmen.

Får ikke medisiner

52-åringen har ikke blitt behandlet med antipsykotiske medisiner siden han har ble innlagt på Eg. Han skal heller ikke ha vært psykotisk på noe tidspunkt i denne perioden, heller ikke som en følge av rusbruk.I løpet av behandlingstiden skal 52-åringen ha ruset seg 6-7 ganger. Dette har skjedd mens han har vært på både åpen og lukket avdeling.

— God rusbehandling

52-åringen mener at han nå er motivert til å slutte med rusmidler, men at han ikke får den hjelpen han trenger på Eg.

— Jeg kan ikke holde på slik lenger, sa 52-åringen i retten.

Sakkyndig Gunnar Johannessen er uenig med 52-åringen at han ikke får god nok behandling på sykehuset.

— Første bud for rusbehandling er å være borte fra rus. Etter min mening får han dermed en perfekt rusbehandling der han er nå. Når motivasjonen er lik null, er det eneste man kan gjøre å sperre folk inne, sa Johannessen.

Dom i saken faller i neste uke.