KRISTIANSAND: — Det er åpenbart at man ikke er ved sine fulle fem når man sender inn denne type meldinger uten at det er en realitet. Den siste meldingen avslører at det definitivt er bløff. Jeg vil ikke referere hva som ble sagt, men det dreier seg om opplysninger som er kontrollerbare, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt.

Nødmeldingen kom inn klokken 4.30 natt til fredag. Deretter forsvant all kontakt frem til mannen ringte opp igjen like før klokken åtte.— Han opplyste da at han var kommet til en brygge i Kristiansand og kunne se inn til Kjevik. Mannen nektet å oppgi mobiltelefonnummer, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Prøver å spore opp spøkefuglen

Det ble oppgitt et kallesignal, men dette viste seg å ikke eksistere.

- Det er jo et sterkt indisium på at dette bare var oppspinn, sier Åmlid.

Operasjonsleder Steinsland opplyser at politiet kommer til å prøve å finne ut hvem som sto bak den falske meldingen.

— Vi prøver via Rogaland radio å se om vi kan finne ut noe. Dette er jo ingen telefonlinje, så hvorvidt det er fysisk mulig å spore opp hvor meldingen kom fra tør jeg ikke spå noe om, sier Steinsland.

- Ikke bra i det hele tatt

Han opplyser at den første meldingen gikk ut på at fire-fem personer var i direkte havsnød. Det ble derfor satt inn store ressurser i redningsarbeidet, selv om redningssentralen tidlig fikk en mistanke om at meldingen kunne være falsk.

— Det er betydelige beløp av samfunnets midler som brukes i en slik aksjon. Det er ille at folk er i stand til å prøve seg på sånne ting. Det er ikke bra i det hele tatt. Det hender at ubetenksomme ungdommer gjør slike ting i beruset tilstand, men det er neppe snakk om det i dette tilfellet, sier Steinsland.

Redningsleder Åmlid opplyser at Hovedredningssentralen ikke tar noen sjanser når de får inn slike meldinger. Det ble derfor sendt ut både redningsskøyte og helikopter, som i flere timer søkte i et område på flere mils omkrets.